”Köttätare smiter från notan”

2016-02-01 17:34  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SVAR PÅ TAL. Debattartikeln om vegankost och biogas fick många läsare att komma med synpunkter i kommentarsfältet. Björn Martén svarar på några av de över 200 inläggen och förklarar varför det behövs en rejäl köttskatt.

Att sluta äta kött från djurfabriker är en stor utmaning. Det viktigaste är att minska köttkonsumtionen och äta viltkött, i mån av tillgång. Men precis som när det gäller att ha körkort för att köra bil så behöver du kunskaper för att må bra av en vegankost.

När det gäller exemplet i min debattartikel på omfattningen av subsidierna till animalieproduktionen så var avsikten bara att ge en uppfattning av storleksordningen. Köttätaren lever på skattebetalarnas bekostnad och smiter från notan. Att avskaffa subsidierna eller införa en rejäl köttskatt skulle råda bot på detta missförhållande.

En övergång till en vegetabilisk kost skapar förutsättningar för självförsörjning när det gäller mat. Samtidigt friställs 1,2 miljoner ha åkermark för odling av vall- och energigrödor som kan användas för biogasproduktion. I kombination med termisk förgasning av skogsråvara för syntetdieselproduktion öppnas då dörren för ett fossilfritt Sverige när det gäller drivmedel

För 150 år sedan fanns det cirka 2 miljoner hektar ängsmark. Nu finns det knappt 10 000 hektar kvar av våra vackra slåtterängar som har upp till 60 arter per kvadratmeter. De är en fröjd för ögat och magen och samtidigt en utmärkt råvara för produktionen av biogödsel och biogas.

Regnskogen i Amazonas skövlas tyvärr till mellan 80 - 95 procent illegalt. En utbredd korruption gör att skövlingen av regnskogarna kommer att fortsätta så länge det finns en efterfrågan på framför allt kött, men också bioetanol och biodiesel.

Sammanfattningsvis har vi mycket stora förutsättningar att göra Sverige till ett globalt föredöme när det gäller hållbar utveckling. Glöm laddningsstolpar och dyra batterier - den biogasdrivna bränslecellsbilen är snart här.

Björn Martén

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt