”Inför en amnesti för cyberbrott mot vissa ryska mål”

2022-03-04 14:09  
Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna. Foto: Liberalerna

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Till dess att Ryssland helt lämnat Ukraina bör våra rättsvårdande myndigheter inte försöka lagföra de individer som deltar i det frivilliga cybermotståndet mot Rysslands anfallskrig, skriver Joar Forsell (L).

Rysslands angreppskrig mot Ukraina berör en hel värld. Insamlingar, demonstrationer och namninsamlingar avlöser varandra när Sveriges och världens medborgare nu kommer samman i stödet för Ukrainas kamp mot Putins invasion. Människor här i Sverige och i EU-länderna kring Ukraina tar emot och förbereder sig på att ta emot flyktingar. Världen samlas. Tyvärr är vissa nödvändiga insatser i försvarskriget av Ukraina förbjudna för civilpersoner att delta i.

Det moderna kriget förs inte enbart av soldater vid fronten. Nu är krigets arenor fler, den ekonomiska där vi genomför sanktioner mot Ryssland är ett exempel och den digitala arenan där hackergrupper som Anonymous bidrar till Ukrainas försvar genom att angripa viktiga ryska mål är ett annat. Tyvärr försvåras det senare bidraget till försvaret av Ukraina i dag av vår lagstiftning.

Det finns olika typer av cyberangrepp. En typ är så kallade ddos-attacker där till exempel hemsidor överlastas av en stor mängd trafik till dess att de kollapsar.

Det finns också långt mer sofistikerade metoder som kan utföras av privatpersoner med spetskompetens. Det förstnämnda är ett vanligt, effektivt och relativt enkelt sätt att genomföra försvarsinsatser för Ukraina. Alla som har en smartphone, dator eller någon annan pryl med internetuppkoppling kan delta i angrepp. Det behöver inte ens märkas att ens telefon i bakgrunden deltar i olika angrepp, men för måltavlan blir det tusentals nålstick som tillsammans kan krascha både hemsidor och datasystem.

I försvaret av Ukraina har flera initiativ till att privatpersoner deltar i sådana här och andra defensiva cyberåtgärder tagits. Till exempel finns en version av ett populärt mobilspel där användaren för samman klossar med siffor på för att bilda allt större tal samtidigt som telefonen i bakgrunden deltar i ddos-attacker mot vissa ryska mål.

Den ukrainska försvarsmakten har också bett om hjälp med att överbelasta olika hemsidor i den ryska propagandamaskinen. Behovet finns och det är ett enkelt sätt för vanliga privatpersoner att bidra. Men i dag är det olagligt att delta i cyberattacker, till exempel finns sedan 2010 både böter och fängelse i straffskalan för ddos-attacker

Eftersom försvaret av Ukraina nu måste ske på alla krigets arenor bör Sverige och alla EU:s länder därför införa en amnesti för cyberbrott riktade mot vissa ryska mål såsom den ryska krigs- respektive propagandaapparaten samt mot de personer som står på EU:s sanktionslista.

Tills Ryssland lämnat Ukraina ska det alltså vara fritt fram för både vanliga privatpersoner och de med spetskompetens för mer avancerade cyberangrepp i defensivt syfte att utan juridiska konsekvenser delta i den här typen av verksamhet.

Ingen kan göra allt men alla kan spela lite mobilspel eller lämna datorn påslagen när de går till jobbet. Låt motståndet bli en digital folkrörelse.

 

Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna

Mer om: Debatt Ukraina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt