Opinion

”Inför en amnesti för cyberbrott mot vissa ryska mål”

Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna. Foto: Liberalerna

DEBATT. Till dess att Ryssland helt lämnat Ukraina bör våra rättsvårdande myndigheter inte försöka lagföra de individer som deltar i det frivilliga cybermotståndet mot Rysslands anfallskrig, skriver Joar Forsell (L).

Rysslands angreppskrig mot Ukraina berör en hel värld. Insamlingar, demonstrationer och namninsamlingar avlöser varandra när Sveriges och världens medborgare nu kommer samman i stödet för Ukrainas kamp mot Putins invasion. Människor här i Sverige och i EU-länderna kring Ukraina tar emot och förbereder sig på att ta emot flyktingar. Världen samlas. Tyvärr är vissa nödvändiga insatser i försvarskriget av Ukraina förbjudna för civilpersoner att delta i.

Det moderna kriget förs inte enbart av soldater vid fronten. Nu är krigets arenor fler, den ekonomiska där vi genomför sanktioner mot Ryssland är ett exempel och den digitala arenan där hackergrupper som Anonymous bidrar till Ukrainas försvar genom att angripa viktiga ryska mål är ett annat. Tyvärr försvåras det senare bidraget till försvaret av Ukraina i dag av vår lagstiftning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här