En annan sorts talangjakt

2009-09-29 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är Idol-tider. Sådär en 1,3 miljoner tittare sitter klistrade framför teven vecka efter vecka och följer Sveriges största talangtävling. Jag och tolvåringen hemma är fast. Det är underhållande, spännande och massor av känslor.

Ibland kommer jag på mig själv med att drömma.

Att strålkastaren plötsligt riktades om och lyste upp en helt annan scen: Tekniksverige.

Det går faktiskt att tävla i annat än att stå på en scen och sjunga. Ingenjörskonst är ett område som det tävlas alldeles för lite inom. Tycker jag.

Jag vet också skälet. Det är jättesvårt att göra tevedramaturgi av teknikutveckling. Men man måste väl få drömma lite i soffan.

Den här veckan börjar vi räkna ner mot final i Sveriges största tekniktävling: Stora Teknikpriset 2009. Det är femte året i rad som Vinnova och Ny Teknik delar ut detta prestigefyllda pris.

Innovativt och kommersiellt är utgångspunkten för priset. Och så vill vi lyfta fram människorna bakom teknikutvecklingen, de okända hjältarna i svensk industri. Det är välståndsbyggarna som ska stå i strålkastarljuset den här gången, allra längst fram på scenkanten. Innovatörerna som i det tysta bygger framgång i svenska företag. Eller lyckas starta helt nya företag med sina inno­va­tio­ner.

Det är med ett sådant gäng vi börjar nedräkningen: de fyra grundarna av Stockholmsföretaget Xelerated – Johan Hellkvist, Per Westerlund, Lars-Olof Svensson och Thomas Eklund – som utvecklat en banbrytande teknik för programmerbara nätverksprocessorer. Sådana kretsar är nyckelkomponenter i utbyggnaden av bredbandiga stadsnät.

Nästa vecka möter ni Erik Dahlman och Stefan Parkvall på Ericsson. De är nyckelpersoner i utvecklingen av turbo 3G. De har förvandlat forskning i labbet till en global standard i telekomvärlden.

Sist ut är Leif Haglund på Saab i Linköping, motorn i försvarsföretagets satsning inom bildbehandling. Hans algoritm har redan knoppat av två civila bolag: Tracab, som håller koll på bollen i nästa fotbolls-VM, och C3 Technologies, som ritar kartor i tre dimensioner.

Vem som vinner? Det får ni alla veta i tidningen som kommer den 21 oktober. Lyckas du komma över en biljett så får du veta det redan kvällen innan, på vår stora prisfest i Stockholm. Då hoppas jag att hela Tekniksverige är på plats och minglar.

Det finns 75.000 små program till Apples Iphone och redan 11 000 till Googles Android. Det här är bara början på en maktkamp i mobilvärlden. Google vill flytta in internet i mobilen och tjäna pengar på trafiken. Både Apples och teleoperatörernas ställning är hotad när Google nu frälser världens mobiltillverkare med operativsystem, som är öppet och gratis.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt