Opinion

Det behövs mer än komik för att locka unga

Johan Grauers och Tobias Eriksson.

DEBATT. Lite komik räcker inte för att fler ska bli intresserade av att bli ingenjörer - det är vi helt eniga med Johan Edfelt om. Men för att locka fler till ingenjörsyrket behövs positiva förebilder och utmaningen är att nå dem som inte redan är frälsta, skriver Tobias Eriksson och Johan Grauers, projektledare Teknikföretagen.

Vi uppskattar att Johan Edfelt liksom vi har ett så starkt engagemang för behovet av ingenjörer. Men med tanke på hur artikelförfattaren ondgör sig över vår satsning behöver vi dock tydliggöra ett och annat.

Huvudsyftet med Felix stör en ingenjör är att skapa positiva bilder kring ingenjörer och de möjligheter som yrkesvalet ger. Att Johan som själv är blivande ingenjör har en tydlig och positiv bild är både självklart och roligt. Utmaningen är alla andra. Undersökningar visar att ungas bild av ingenjörer är ytterst vag och att det saknas förebilder. Visst, det finns ett antal program om ingenjörer av ingenjörer, men ”Extreme Engineering” och liknande frälser mestadels de redan frälsta. Felix Herngren är förvisso ingen ingenjör men han har hjälpt till att skapa uppmärksamhet kring både programmen och de medverkande ingenjörerna, och på så sätt bereda väg för våra övriga satsningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här