”De fossilfria energislagen behöver jämförbara spelregler”

2022-01-31 14:17  
Arman Teimouri (L), energipolitisk talesperson. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock / Riksdagen

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Det svåra är inte att producera mängder av el, utan att bygga ett system som levererar el när den behövs – till rimlig kostnad, skriver Arman Teimouri, Liberalerna, som svar på Linda Burenius debattartikel.

Linda Burenius – ordförande för vind- och solindustrins lobby ”100% förnybart” – presenterar i Ny Teknik fem förslag för ”elektrifiering och klimatomställning”.

Läs mer: ”Möt klimatkris och högt elpris med effektivisering och förnybart”

Södra Sveriges kraftsystem är i dag i ett bedrövligt skick där mycket kraftfulla åtgärder regelmässigt behövs för att hålla lyset tänt. Samtidigt kräver klimatomställningen en fördubbling av produktionen, distributionen och användningen av el i Sverige inom 20 år då vi överger fossila bränslen till förmån för el.

Detta är tekniskt utmanande. Kraftsystemet måste under hela expansionen vara leveranssäkert och elen måste vara rimligt prissatt. Dessutom – vilket är hela idén – måste elen vara helt fossilfri.

Tyvärr gör Burenius samma misstag som så många andra. Hon glömmer nämligen att definiera vilket problem det är som ska lösas. Hennes fem förslag utgår i stället ifrån lönsamheten för sol och vind. Tre av förslagen syftar till att åstadkomma tillväxt i de här branscherna.

Energisystemets uppgift – där elen och kraftsystemet är en viktig del – är att leverera energi till människor när vi behöver den och där vi behöver den. Men det perspektivet finns över huvud taget inte med i Burenius resonemang. Hon menar i stället att vi människor ska anpassa oss. De två återstående förslagen handlar också om hur vår elanvändning ska anpassas efter produktionsmönstren hos sol- och vindenergin.

Liberalernas energipolitik utgår i stället från de utmaningar vi står inför. Det svåra är inte att tillföra stora mängder energi. I stället är utmaningen att bygga ett energisystem som garanterar att människor får den energi de behöver – till en rimlig och något så när förutsägbar kostnad. De fossilfria energislagen behöver jämförbara spelregler och de hinder som finns behöver rivas.

Burenius förslag kanske på kort sikt kan förbättra lönsamheten för leverantörer i förnybartbranschen. Men de löser inte de utmaningar vi har.

Energisystemet är till för oss människor. Glömmer vi det kommer klimatomställningen att misslyckas.

Arman Teimouri (L), energipolitisk talesperson

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt