”Belöna entreprenörer som tar riskerna”

2016-04-12 10:40  
Elisabeth Thand Ringqvist, styrelseproffs och ordförande SVCA

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Alla som satsar på en idé och startar ett nytt bolag tar risk. Belöna dem i stället för att behandla dem som skattesmitare, skriver Elisabeth Thand Ringgqvist, Riskkapitalföreningen.

Alla bolag som är på väg mot, eller i dag finns med på Ny Tekniks lista över de smartaste teknikbolagen, 33-listan, har många saker gemensamt. En av dem är att var och en som startat företaget har tagit en risk genom att lämna en trygg anställning förförd av en gyllene idé eller varit med och skjutit till pengar i kritiska skeden.

Politiken har sedan en längre tid förstått att nya och växande företag är viktigt. Allt fler förstår också att risk innebär att pengar inte kommer in som en löneutbetalning varje månad utan att det periodvis inte finns några pengar till entreprenörerna när fakturorna är betalda. Det som nu fattas är att politiken också förstår och drar policyslutsatser av att den som väljer att vara med och ta risk och jobba aktivt i ett företag bör premieras och inte misstänkliggöras.  

De flesta som bygger en produkt eller tjänst vet precis hur jobbigt det är att orka ta steget från förstudie till prototyp och sedan till att skala upp i stor produktion. Å ena sidan har det aldrig varit billigare att starta och driva företag än i dag. Digitaliseringen gör att vi kan använda molntjänster som är mycket avancerade till låga kostnader. Digitaliseringen gör också att kostnaden för att göra prototyper, tester och nå kunder och marknader sjunker. Å andra sidan har investerarnas förväntningar på att en produkt eller tjänst ska göra global succé ökat.

Kan då politiken påverka entreprenörskapet? Ja, Just nu finns fem avgörande frågor där regering och riksdag verkligen kan visa att de inte bara pratar om innovation, kommersialisering och växande företag utan faktiskt också tar tillväxtföretagens parti. Och det är inte särskilt kostsamma.

1. Genomför. Regeringen har med förslaget om att samla det mesta av det statliga riskkapitalet i det nya bolaget Fondinvest AB, tagit ett viktigt steg mot att effektivare matcha statligt kapital med privat kapital. Denna fond-i-fond lösning gör att det blir lättare för nya VC-fonder att hitta kapital och sedan i sin tur, efter expertis och bedömning, göra själva investeringarna. Med staten på armslängds avstånd.  

2. Förändra. Det färska utredningsförslaget om personaloptioner är däremot alltför begränsat för att få någon större effekt. Jag tror att ni är många som hållit på med era företag i mer än sju år innan tillväxten tagit fart. Enligt liggande förslag så skulle ni inte kunna få använda er av de förmånliga reglerna. Här kan politiken ha mod och gå längre än utredningen gör och visa att de förstår att risk är risk. Och att optioner är värdelösa om företaget går i konkurs.

3. Våga. I september kommer ett förslag om förändringar om fåmansbolagsreglerna, även kallade 3:12. Dessa regler har satts upp för att säkerställa att inkomst av tjänst ska var just inkomst av tjänst och inte av kapital. 2016 är inte produktionsresurserna längre maskiner utan människor. Kapitalet som investeras är både kronor och tankekraft. Att då ha en skattelagstiftning som utgår från att en individ som investerar pengar eller köper ett värdepapper i företaget är skattesmitare är en uråldrig syn på företagande, riskdelning och ett modernt företagsbygge.

4. Utöka. Investeraravdraget som förra regeringen införde var bra tänkt men det måste utökas så att det också omfattar företag och inte bara privatpersoner. De flesta som säljer sitt företag låter vinsterna vara kvar i ett bolag för att fortsätta och nyinvestera i andra växande bolag. Om det var möjligt med ett investeraravdrag så skulle många fler projekt orka förbi prototyp och uppskalningsfas.

5. Initiera. Regeringen har varit bra på att inspireras av det som skett i Storbritannien. Ett förslag som man hittills missat och som omedelbart bör utredas för svensk implementering är ett nytt system för privatpersoner att förmånligt investera i onoterade bolag genom investeringsfonder som specialiserar sig på detta.

I växande bolag är det individer som gör skillnad. De startar företag, får företagen att växa och de investerar i företag. Politiken måste nu göra allt för att säkerställa att entreprenörer fortsätter ta mer risk.

Elisabeth Thand Ringqvist, styrelseproffs och ordförande SVCA

Mer om: Debatt 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt