”Avvisning av anhörig skrämmer toppforskare”

2013-03-07 08:00  
Hur har utbildningsminister Jan Björklund tänkt sig att toppforskare ska våga sig hit, frågar debattörerna och tar upp ett aktuellt fall som rör en forskare med nyckelkompetens vid KTH. Foto: KTH/Maja Suslin/Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Vi kommer aldrig att kunna rekrytera toppforskare till Sverige om vi inte också välkomnar deras familjer. Låt därför KTH-forskaren Anatoly Belonoshkos svårt sjuka 82-åriga svärmor stanna i Sverige. Det kräver en lång rad professorer som undrar hur Jan Björklund tänkt sig att stjärnorna ska våga sig hit.

Enligt olika mätningar är det inte bara den svenska skolan som har problem att hävda sig internationellt. Också svensk forskning tycks ha samma problem, den tappar i internationell rankning.

Svensk forskning får alltså inte tillräcklig uppmärksamhet och genomslag utan passeras av andra länder. För att råda bot på detta skriver vår utbildningsminister Jan Björklund på DN debatt för ett år sedan ”Sverige måste handplocka utländska forskarstjärnor” och ”I dagens globaliserade värld är kunskap det allra viktigaste för vårt lands konkurrenskraft.

Björklunds idé är naturligtvis i grunden tilltalande. Forskningen är till sin natur internationell och om vi kan vitalisera den svenska forskningen genom handplockning så är det utmärkt.

Vi har redan mycket positiva erfarenheter av att knyta utländska stjärnor inom våra egna områden till svensk forskning. Vid bland annat KTH byggs en unik och världsledande forskning inom teoretisk materialfysik upp på detta sätt.

Men internationell rekrytering är inte alltid komplikationsfri utan beroende på vilka länder forskarna kommer ifrån. I länder som Ryssland och Indien, för att nämna några, finns en stor potential av mycket skickliga forskare som vi gärna skulle vilja se i Sverige och som är intresserade av att komma hit. Konkurrensen om de skarpaste hjärnorna inom till exempel it är välkänd.

Finns det några hakar i detta? Ja, hur det svenska samhället välkomnar dessa stjärnor. Forskarna har ju, liksom alla andra, sina familjer och anhöriga att tänka på och ta ansvar för. Ett aktuellt fall rör Anatoly Belonoshko, internationellt erkänd forskare med nyckelkompetens inom teoretisk materialfysik/molekylardynamik och verksam vid KTH.

Anatoly och hans familj bor i Sverige sedan 1990 och är svenska medborgare. Hans 82-åriga svärmor Nadezda ”Nadja” Shilova däremot, som bott hos Anatatoly sedan april 2010, skall avvisas till Ryssland enligt Migrationsverkets beslut 2012-06-09.

Nadezda är svårt sjuk i leukemi och har inga släktingar kvar i Ryssland. Vad sänder detta för signaler till presumtiva toppforskare som överväger att förlägga sin karriär till Sverige eller till dem som redan kommit hit? Ni är välkomna men utan anhöriga? Beslutet om utvisning av Nadezda Shilova har spridit oro bland utländska toppforskare som redan rekryterats till Sverige.

I en internationell konkurrens står vi oss dåligt också i detta avseende. I en stor forskarnation som USA vet vi genom kollegor att man inte beter sig så här. Istället är man mån om att behålla internationella toppforskare, man ser dem som en tillgång för nationen, och därför beviljar man uppehållstillstånd för föräldrar och svärföräldrar i två år, och därefter beviljas de grönt kort.

Vi, undertecknade kollegor till Anatoly Belonoshko, anser att utländska forskare skall ges möjlighet att ta hit sina nära anhöriga och kräver därför att Migrationsverket omprövar Nadezda Shilovas utvisningsbeslut och att hon beviljas permanent uppehållstillstånd. För övrigt är det ovärdigt ett land som Sverige att behandla en svårt sjuk och gammal människa på detta sätt.

Anders Rosengren, Professor, teoretisk fysik, KTH

Börje Johansson, Professor, tillämpad materialfysik, KTH

Karl-Fredrik Berggren, Professor em, teoretisk fysik, LiU

Sergei Simak, Professor, teoretisk fysik, LiU

Igor A. Abrikosov, Professor, teoretisk fysik, LiU

Mats Larsson, Professor, fysik, SU

Olle Edholm, Professor, teoretisk fysik, KTH

Mats Wallin, Professor, teoretisk fysik, KTH

Gunnar Hultquist, Universitetslektor, korrosionslära, KTH

Lars Samuelson, Professor, fysik, LU

Henrik Johannesson, Professor, teoretisk fysik, GU

Alexander V. Balatsky, Professor, teoretisk fysik, NORDITA

(Kommentarsfunktionen avstängd p g a missbruk)

Mer om: Forskning Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt