”Avveckla kolkraften först”

2012-10-27 07:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Greenpeace kan inte förvänta sig något förtroende när de vill avveckla den säkraste energilösningen men låter den mest dödliga bestå.

Martina Krüger fortsätter att försöka skrämmas med härdsmältespöket. Forsmark var aldrig ”nära” en härdsmälta. Och redan inträffade härdsmältor visar att de är hanterbara. Svenska reaktorer klarar sådant förlopp utan betydande utsläpp.

Krügers påstående att nedlagd kärnkraft inte leder till mer fossilkraft är fel. Japans fossila import ökade dramatiskt under 2011-2012. I Tyskland gick utsläppen för elsektorn upp som en följd av den minskade kärnkraftsproduktionen. Stängningen av Barsebäck ledde till ökad import av kolkraft.

Enligt nuvarande plan för Tysklands "omställning" kommer man år 2030 ha kvar lika mycket kolkraft som det finns tysk kärnkraft idag. Därmed är hela satsningen på effektiviseringar och förnybart bortslösade och tusentals människor per år fortsätter att dö i onödan. Påverkan på klimat och miljö minskar inte alls. Endast en kärnkraftsmotståndare kan kalla detta misslyckande för "framsteg".

Krüger kommer med ytterligare felaktigheter.

* Det tar inte 10-15 år att bygga en reaktor". Den senaste som nu laddas i Kina blev klar på fyra år.

* Förnybart och kärnkraft är inte ömsesidigt uteslutande. Sverige bevisar detta med sin miljö- och klimatvänliga energi-mix.

* Kostnaden kan alltid diskuteras, men är en fråga för investerarna. Vi har inte planekonomi i Sverige.

Stängning av kärnkraft varken minskar klimatpåverkan eller förbättrar folkhälsan. Varje kWh som läggs på att avveckla kärnkraft är en kWh fossilt som förblir oavvecklad. Greenpeace kan inte förvänta sig något förtroende när de vill avveckla den säkraste energilösningen men låter den mest dödliga bestå.

Lars Wiegert

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt