Digitalisering

Zune vill fjättra musikkunderna

Microsoft inför ett helt nytt kopieringsskydd med sin musikspelare Zune och tillhörande nätbutik. Kopplingen mellan spelare och nedladdningstjänst blir därmed lika hård som den mellan Apples Ipod och Itunes Store. <br></br>- Det är mycket olyckligt säger Mikael Olander som är vd för nätbutiken Cdon.

Publicerad

Ända sedan succén med Apples musikspelare Ipod och nätbutiken Itunes Music Store blev ett faktum har hela musikbranschen kritiserat den hårda låsningen mellan spelare och butik.
Låtar från andra nedladdningstjänster som säljer Microsofts wma-filer går inte att spela på en Ipod. Och musiken från Itunes Music Store kan enbart avlyssnas i en Ipod. Skälet är att olika kopieringsskydd används. Detta har bromsat marknaden för nätmusik enligt skivbolagen som kraftfullt uppmanat Microsoft och Apple att skapa ett enhetligt musikformat. Amerikanska myndigheter har till och med övervägt att stifta en lag om detta.
Men nu har Microsoft i stället introducerat ytterligare ett kopieringsskydd som enbart kan användas i den kommande spelaren Zune med musik som säljs från Microsofts egen nätbutik Zune Marketplace. Låsningen mellan spelaren och butiken är så hård att den musik med Microsofts nuvarande kopieringsskydd som säljs från andra nätbutiker inte kan avlyssnas i Zune.
- Det här är mycket olyckligt, säger Mikael Olander som är vd för nätbutiken Cdon vilken är störst i Sverige på att sälja musik i Microsofts kopieringsskyddade filformat wma.
- Ett nytt format kommer att minska den totala försäljningen. Allt som gör det svårare för kunden minskar marknaden som redan i dag är svag, säger Mikael Olander.
Men det är inte bara Microsoft som nu överger den egna satsningen "Plays For Sure" som är riktlinjer för hur musikspelare ska konstrueras för att hantera nuvarande kopieringsskyddade wma-filer.
Även musiksäljaren Real Networks inför ett nytt eget kopieringsskydd som ska användas för filer från musiktjänsten Rhapsody.
Anledningen är att det finns ett stort missnöje med "Plays For Sure" som inte alltid fungerar som utlovat.
Precis som Microsoft knyter Real en helt ny spelare till det nya kopieringsskyddet på filer från Rhapsody. Den heter Sansa Rhapsody och tillverkas av Sandisk. Men den spelaren ska till skillnad mot Zune även kunna spela filer med Microsofts "gamla" kopieringsskydd.
Förhoppningen om ett enhetligt kopieringsskydd som funkar på alla bärbara musikspelare har alltså tagit ett steg tillbaka. I stället finns tre olika spelare med inkompatibla kopieringsskydd som dessutom är hårt låsta till egna nätbutiker för nedladdning.
Men utvecklingen kan ta en nygammal riktning.
- Jag tycker att mp3-formatet känns starkare än någonsin och skulle inte bli förvånad om det på sikt blir en vinnare, säger Mikael Olander.
För mp3-filer fungerar på alla spelare, till och med på Zune.