Vuvuzelanytt: Varning för influensa

2010-06-17 12:58  
Vuvuzela Foto: Martin Meissner/Scanpix

Den sydafrikanska fotbollstrumpeten vuvuzela är inte bara farlig för öronen - den ska sprida influensa också, varnar nu brittiska läkare.

Säsongsinfluensan finns nu på södra halvklotet där det är vinter och risken finns att influensan kan ta fart under fotbolls-VM i Sydafrika på grund av den omdiskuterade vuvuzelan – plasttrumpeten som de sydafrikanska fotbollssupportrarna älskar att tuta i.

- Om någon med bröst- eller halsinfektion blåser i en vuvuzela i en så tätt packat folksamling som en fotbollsläktare sprider man lätt infektionen om kring sig, säger doktor Ruth McNerney vid London School of Hygiene & Tropical Medicine till den brittiska hälsosajten Helathexpress.

Det är forskare vid det brittiska institutet som konstaterat att den meterlånga vuvuzelan sprider tusentals små droppar saliv betydligt längre än vid vanlig hosta.

Och om det är en influensasjuk fotbollssupporter som blåser så är risken stor att många i publiken blir smittade.

Doktorn råd är det vanliga - undvik folksamlingar och tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Till det kommer den nya restriktionen för personer som känner sig dåliga – blås inte i en vuvuzela.

Om den eventuella faran för hörseln för den som tvingas stå bland vuvuzelablåsande supportar säger doktor McNerney att influensarisken är större än risken för hörselskador.

Vuvuzela

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer