Startup
Vinnande grafenbolag: ”Vi ska bli störst i Europa”
2D Fab från Sundsvall ska tillverka billig och miljövänlig grafen i stor skala. Bolaget är det fjärde startupföretaget som kvalar in på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista.
Boka dina biljetter till finalen 16 maj!
De ska börja med att tillverka grafen med grafit från en gruva i Hälsingland. Men Sven Forsberg, vd för 2D Fab, vill att bolaget på sikt ska operera på en global marknad. De ska åtminstone, uppger Forsberg, vara Europas största grafenproducent 2022.
– Jag fick frågan tidigare i dag om hur mycket hybris jag har. Och jag har väldigt mycket hybris, säger han, bara delvis med glimten i ögat.
Det böjliga och starka materialet grafen tros kunna göra stor nytta inom alltifrån datorhårdvara till medicinteknik, men än så länge har det varit svårt att få upp produktionen i industriell skala. Men 2D Fab tror sig ha knäckt nöten.
– Vi har utvecklat en unik och energieffektiv process att tillverka grafen. Den är sprungen ur forskning på Mittuniversitetet och vidareutvecklad av 2D Fab, säger vd Sven Forsberg.
Grafenbolag vill starta industriell produktion
Under året har bolaget slutit ett samarbetsavtal med ett icke namngivet börsnoterat företag för att tillsammans få ut grafen i industriell produktion. Nu räknar de med att ta in ytterligare kapital för att kunna utöka produktionen.
– Vi har börjat med att projektera och finansiera produktion så att den kan gå från kilogram till ton, säger Sven Forsberg.
Metoden 2D Fab har utvecklat bygger på en kombination av kemikalier och skjuvning, en teknik som utvecklats från universitetets arbete med att framställa elektroder till superkondensatorer. Processen har likheter med den som används för att tillverka det starka urstarka materialet nanocellulosa, som framställs ur cellulosafibrer.
Grafen i skottsäkra västar och komponenter i flygindustrin
En av de första tillämpningarna handlar om att använda grafen i polymerer åt kunder som tillverkar skottsäkra västar. Men grafen kan också användas för ändamål där man tar tillvara på materialets unika ledningsegenskaper, både vad gäller värmeledning och elektrisk ledningsförmåga. Exempelvis ska 2D Fab, tillsammans med Saab och flygplanstillverkaren Blackwing Sweden, börja utveckla nya komponenter till flygindustrin.
– Vår största utmaning just nu är att kunna fokusera, det finns så mycket man kan göra, säger Sven Forsberg.
Med blomkvast i hand känner han sig stolt över att ha tagit en plats på 33-listan.
– Det betyder mycket. Det är viktigt för oss att synas, både för investerare och för kunder.
Det här är elfte året i rad som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden arrangerar 33-listan som listar Sveriges hetaste unga teknikstartups. I år är det fem bolag som kvalificerar sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet.
På torsdagsmorgonen fick tre utvalda bolag pitcha sina idéer för en jury på 33-listans turnéstopp på Scandic Plaza i Umeå. Utöver 2D Fab tävlade Shimmercat och Oazer, båda från Umeå.
Shimmercat har en imponerande siffra att luta sig mot. Deras ai-baserade optimeringslösning kan mer än halvera laddningstiden på en hemsida.
Shimmercat ska ge e-handeln snabbare sajter
Tekniken bygger på forskning vid Umeå universitet och var från början ämnad för webbutvecklare. Sedan förra året är affärsidén i stället att hjälpa e-handlare optimera sina sajter med minimal arbetsinsats.
– E-handeln växer så det knakar i hela världen, och behovet av snabba e-handelssidor följer denna utveckling, säger Shimmercats marknadschef Henrik Frienholt.
Shimmercats maskininlärningsbaserade lösning kan ta hänsyn till saker som hastigheten på besökarnas uppkoppling, vilken skärmstorlek de har och var i världen de befinner sig. Data som kan användas för att optimera hur sidan laddas.
– Resultatet är en mjukvara som kan minska laddningstiderna med mellan 30 och 60 procent jämfört med traditionella lösningar, samtidigt som det medför stora arbetsbesparingar jämfört med manuellt konfigurationsarbete, säger Henrik Frienholt.
Oazer, å sin sida, satsar tungt på vätgasteknik. För att få i gång vätgas som drivmedel krävs fler tankstationer runt om i världen, och här Oazer in i bilden. Hittills har branschen bestått av stora och dyra tankstationer för permanent etablering, medan Oazer siktar på en mindre och flyttbar station som lätt kan skalas upp vid ökade behov.
Oazer utvecklar pop up-stationer för vätgas
Det är kanske särskilt viktigt för ett drivmedel som vätgas. Finns det ingenstans att tanka bilarna är de inte mycket att ha, men Oazer kan relativt enkelt sätta upp en anläggning på en ort där ett företag vill byta ut delar av sin fossila fordonsflotta mot en vätgasdriven.
– Vi växer med kunden, vi har olika storlekslösningar och de kan varieras enligt ett modulsystem, säger Mikael Lindblad som är affärsutvecklare på Oazer.
Precis som små bensinmackar poppade upp runt om i landet när de fossila fordonen gjorde intåg på marknaden, kan Oazers små vätgasstationer anläggas där det finns ett behov. Bolaget har i dag en första demostation i Umeå som förser stadens tre första vätgasbilar med drivmedel.