Startup

Vinnande grafenbolag: ”Vi ska bli störst i Europa”

Sven Forsberg, vd för 2D Fab som vann 33-listans delfinal i Umeå, tillsammans med Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson (till vänster). Foto: Henke Olofsson
Sven Forsberg, vd för 2D Fab som vann 33-listans delfinal i Umeå, tillsammans med Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson (till vänster). Foto: Henke Olofsson
Mikael Lindblad, affärsutvecklare på Oazer, Sven Forsberg, vd för 2D Fab och Shimmercats marknadschef Henrik Frienholt. Foto: Henke Olofsson
Mikael Lindblad, affärsutvecklare på Oazer, Sven Forsberg, vd för 2D Fab och Shimmercats marknadschef Henrik Frienholt. Foto: Henke Olofsson
33-listans fjärde stopp på turnén hölls i Umeå. Foto: Henke Olofsson
33-listans fjärde stopp på turnén hölls i Umeå. Foto: Henke Olofsson
Juryn frågar ut pitchbolagen. I juryn i Umeå satt Linnea Dimitriou från Sliperiet i Umeå, Johan Eklund, reporter på Affärsvärlden och Peter Ottsjö, reporter Ny Teknik. Foto: Henke Olofsson
Juryn frågar ut pitchbolagen. I juryn i Umeå satt Linnea Dimitriou från Sliperiet i Umeå, Johan Eklund, reporter på Affärsvärlden och Peter Ottsjö, reporter Ny Teknik. Foto: Henke Olofsson

2D Fab från Sundsvall ska tillverka billig och miljövänlig grafen i stor skala. Bolaget är det fjärde startupföretaget som kvalar in på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista.

Publicerad

Boka dina biljetter till finalen 16 maj!

De ska börja med att tillverka grafen med grafit från en gruva i Hälsingland. Men Sven Forsberg, vd för 2D Fab, vill att bolaget på sikt ska operera på en global marknad. De ska åtminstone, uppger Forsberg, vara Europas största grafenproducent 2022.

– Jag fick frågan tidigare i dag om hur mycket hybris jag har. Och jag har väldigt mycket hybris, säger han, bara delvis med glimten i ögat.

Det böjliga och starka materialet grafen tros kunna göra stor nytta inom alltifrån datorhårdvara till medicinteknik, men än så länge har det varit svårt att få upp produktionen i industriell skala. Men 2D Fab tror sig ha knäckt nöten.

– Vi har utvecklat en unik och energieffektiv process att tillverka grafen. Den är sprungen ur forskning på Mittuniversitetet och vidareutvecklad av 2D Fab, säger vd Sven Forsberg.

Grafenbolag vill starta industriell produktion

Under året har bolaget slutit ett samarbetsavtal med ett icke namngivet börsnoterat företag för att tillsammans få ut grafen i industriell produktion. Nu räknar de med att ta in ytterligare kapital för att kunna utöka produktionen.

– Vi har börjat med att projektera och finansiera produktion så att den kan gå från kilogram till ton, säger Sven Forsberg.

Metoden 2D Fab har utvecklat bygger på en kombination av kemikalier och skjuvning, en teknik som utvecklats från universitetets arbete med att framställa elektroder till superkondensatorer. Processen har likheter med den som används för att tillverka det starka urstarka materialet nanocellulosa, som framställs ur cellulosafibrer.

Grafen i skottsäkra västar och komponenter i flygindustrin

En av de första tillämpningarna handlar om att använda grafen i polymerer åt kunder som tillverkar skottsäkra västar. Men grafen kan också användas för ändamål där man tar tillvara på materialets unika ledningsegenskaper, både vad gäller värmeledning och elektrisk ledningsförmåga. Exempelvis ska 2D Fab, tillsammans med Saab och flygplanstillverkaren Blackwing Sweden, börja utveckla nya komponenter till flygindustrin.

– Vår största utmaning just nu är att kunna fokusera, det finns så mycket man kan göra, säger Sven Forsberg.

Med blomkvast i hand känner han sig stolt över att ha tagit en plats på 33-listan.

– Det betyder mycket. Det är viktigt för oss att synas, både för investerare och för kunder.

Det här är elfte året i rad som tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden arrangerar 33-listan som listar Sveriges hetaste unga teknikstartups. I år är det fem bolag som kvalificerar sig till listan på lika många turnéstopp runt om i landet.

På torsdagsmorgonen fick tre utvalda bolag pitcha sina idéer för en jury på 33-listans turnéstopp på Scandic Plaza i Umeå. Utöver 2D Fab tävlade Shimmercat och Oazer, båda från Umeå.

Shimmercat har en imponerande siffra att luta sig mot. Deras ai-baserade optimeringslösning kan mer än halvera laddningstiden på en hemsida.

Shimmercat ska ge e-handeln snabbare sajter

Tekniken bygger på forskning vid Umeå universitet och var från början ämnad för webbutvecklare. Sedan förra året är affärsidén i stället att hjälpa e-handlare optimera sina sajter med minimal arbetsinsats.

– E-handeln växer så det knakar i hela världen, och behovet av snabba e-handelssidor följer denna utveckling, säger Shimmercats marknadschef Henrik Frienholt.

Shimmercats maskininlärningsbaserade lösning kan ta hänsyn till saker som hastigheten på besökarnas uppkoppling, vilken skärmstorlek de har och var i världen de befinner sig. Data som kan användas för att optimera hur sidan laddas.

– Resultatet är en mjukvara som kan minska laddningstiderna med mellan 30 och 60 procent jämfört med traditionella lösningar, samtidigt som det medför stora arbetsbesparingar jämfört med manuellt konfigurationsarbete, säger Henrik Frienholt.

Oazer, å sin sida, satsar tungt på vätgasteknik. För att få i gång vätgas som drivmedel krävs fler tankstationer runt om i världen, och här Oazer in i bilden. Hittills har branschen bestått av stora och dyra tankstationer för permanent etablering, medan Oazer siktar på en mindre och flyttbar station som lätt kan skalas upp vid ökade behov.

Oazer utvecklar pop up-stationer för vätgas

Det är kanske särskilt viktigt för ett drivmedel som vätgas. Finns det ingenstans att tanka bilarna är de inte mycket att ha, men Oazer kan relativt enkelt sätta upp en anläggning på en ort där ett företag vill byta ut delar av sin fossila fordonsflotta mot en vätgasdriven.

– Vi växer med kunden, vi har olika storlekslösningar och de kan varieras enligt ett modulsystem, säger Mikael Lindblad som är affärsutvecklare på Oazer.

Precis som små bensinmackar poppade upp runt om i landet när de fossila fordonen gjorde intåg på marknaden, kan Oazers små vätgasstationer anläggas där det finns ett behov. Bolaget har i dag en första demostation i Umeå som förser stadens tre första vätgasbilar med drivmedel.

Så fungerar 33-listan

Det är elfte året som Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställer 33-listan, med målet att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen.

28 av bolagen väljs ut av en reportergrupp. För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år, det vill säga startat 2011 eller senare enligt Bolagsverket. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.

Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.

Ytterligare ett sätt att ta en plats är via 33-listans landsomfattande turné. 15 bolag kommer att väljas ut att presentera sin affärsidé vid något av de fem turnéstopp 33-listan gör runt om i landet. En jury väljer ut fem vinnare (ett på varje stopp) som direktkvalificerar sig in på listan.

Turnéstopp: Malmö, 13 april. Linköping, 18 april. Göteborg, 19 april. Umeå, 26 april. Uppsala, 27 april. Finalen äger rum i Stockholm den 16 maj.