"Vi kommer aldrig att ge upp"

2013-07-10 12:25  

Polisen slog i går till mot servrar som tillhör sajten undertexter.se, som gör undertexter till filmer som sprids olagligt på nätet. En 28-årig man har förhörts, men nekar till brott.

Polisen slog i går till mot piratservrar som tillhör sajten undertexter.se, rapporterar P3 Nyheter. Sajten gör undertexter till filmer som sprids olagligt på nätet.

Tillslagen gjordes på en adress i Helsingborg och en annan i Stockholm.

En 28-årig man som polisen misstänker ha administrerat hemsidan har förhörts men han nekar till brott.

– Dialogen i en film är skyddad av upphovsrätten. Då får man inte även om den inte är nedskriven kopiera den för annat än eget bruk eller lägga upp den på nätet, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad på internationella åklagarkammaren i Stockholm till TT.

För ett år sedan hade sajten texter till ett 80-tal filmer tillgängliga.

– Det har inte varit något kommersiellt intresse vad vi kan se.

Straffskalan för upphovsrättsbrott är från böter till två års fängelse.

– I såna här fall brukar det röra sig om villkorlig dom och dagsböter, men utredningen är i sin linda, säger han.

Undertexter.se skriver en grundare att ”vi kommer aldrig att ge upp” och att det inte borde vara olagligt att sprida en egen tolkning av dialog.

På sajtens Facebooksida skriver en administratör att:

 ”Undertexter.se drivs som till exempel sidan Youtube, här kan vem som helst ladda upp sin egen tolkning av tal.

Vi har aldrig fått klagomål från företag som har påpekat att någon av undertexterna är tagen ur deras DVD vilken sällan händer, men det händer. De flesta eller 95 procent av alla översättningar skrivs faktist av användarna själva.

Vid varje text har det funnits felrapport där man har kunnat välja "Undertexten bryter mot uppehovsrätten, ange bolag och telefon" där privatpersoner och företag har haft möjligheten att klaga/rapportera en undertext som dom tycker bryter mot uppehovsrätten. Har det kommit in någon sådan rapport? Nej.”

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt