Utomjordiskt liv söks med jätteteleskop

2015-07-21 09:29  
Stephen Hawking under en presentation vid en presskonferens i London den 20 juli 2015. Foto: AP Photo/Matt Dunham/TT

Med hjälp av flera av världens största radioteleskop genomför forskare nu den hittills största kartläggningen av universum i jakt på utomjordiskt liv.

Genom att lyssna på signaler från de en miljon närmaste stjärnsystemen och de 100 närmaste galaxerna hoppas forskarna kunna fånga upp radiovågor eller andra tecken på liv i rymden.

Forskningsprojektet som är det största i sitt slag ska pågå i tio år.

– Det finns ingen större fråga. Det är dags att se till att hitta svaret - att söka efter liv bortom jorden, säger fysikern Stephen Hawking, som deltar i projektet, till Reuters.

Frågan om vi är ensamma i universum eller inte väcktes nyligen till liv efter upptäckten att det kan finnas tiotals miljarder beboliga planeter bara i vår galax.

Men forskarna i projektet, som går under namnet Breakthrough Listen, avser inte själva skicka ut några signaler från jorden.

– En civilisation som fångar upp en av våra signaler skulle kunna ligga miljarder år före oss. Om så är fallet, kommer de att vara enormt mycket mäktigare och kanske inte värderar oss högre än vad vi värderar bakterier.

Projektet finansieras av den ryske internetentreprenören Yuri Milner, som bidrar med 100 miljoner dollar, cirka 865 miljoner kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer