Digitalisering

Trots handelskriget: nu är Kina igång med 5g

Nu finns 5g i Kina Foto: TT
Nu finns 5g i Kina Foto: TT

Efter viss försening och en kompromiss har Kina lanserat sina första kommersiella 5g-nät.

Publicerad

Före årsskiftet ska landets tre stora operatörer ha 50000 5g-basstationer installerade, med mobilnät som ska täcka 50 städer. Redan nu finns dock 5g i Peking, Shanghai, Guangzhou och Hangzhou.

Utrullningen kommer efter att USA och Sydkorea redan hunnit sjösätta nästa generations mobilnätsteknik i ett antal städer.

Enligt sajten Fierce Wireless är Kinas lansering något försenad. Ursprungligen var den planerad till kommunistpartiets 70-årsfirande 1 oktober.

– Operatörerna gjorde allt som stod i deras makt för att vara klara till 1 oktober, men blev en månad sena. Det visar hur svårt det är med 5g, säger analytikern Roger Entner, till Fierce Wireless.

Kompromissen består i att Kinas första 5g-nät inte är – som det var tänkt från början – fristående (standalone, eller sa). Istället bygger de på existerande 4g-arkitektur och det som kallas 5g-teknikens icke fristående standard (non-standalone, eller nsa). Nsa ses som en brygga mellan 4g och 5g och utöver Kina har bland andra USA och Sydkorea gjort på samma sätt med sina tidiga 5g-nät.

Vill inte upprepa samma misstag

För vanliga mobilanvändare i Kina lär den detaljen dock inte göra någon märkbar skillnad. De tio miljoner kineser som redan tecknat sig för en prenumeration kommer att ha tillgång till det som kallas förbättrat mobilt bredband (enhanced mobile broadband, eMBB). Nsa är främst angeläget för industriella tillämpningar där exempelvis ultralåg fördröjning efterfrågas.

Till skillnad från USA börjar Kina på frekvenser under 6 gigahertz i det som kallas mobilnätens guldlockszon där hastigheterna är högre än 4g och täckningen bättre än vad man får på millimetervågornas högre band.

Kina var sena med 4g och lär göra allt för att inte upprepa det misstaget den här gången. De tre operatörerna, China Mobile, China Unicom och China Telecom, subventioneras av den kinesiska staten. Antalet 5g-användare kan på kort tid förväntas bli procentuellt högre än i Kina än i andra länder.

– Det här är något Kina prioriterar. Det är en del av kommunistpartiets sätt att visa att de kan leverera. Att de gör framsteg trots handelsdispyter och åtgärder mot Huawei, säger konsulten Paul Triolo, till Washington Post.

En intressant detalj är att de kinesiska 5g-abonnemangen, enligt Washington Post, har olika prisklasser beroende på vilken hastighet kunden vill ha. För hastigheter på 1 gigabit per sekund tar exempelvis China Unicom omkring 450 kronor i månaden.