Teknik räcker inte för att stoppa terror

2015-11-19 05:00  
Susanna Balstcheffsky är chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Teknik för att övervaka misstänkt farliga personer utvecklas snabbt. Möjligheterna att kartlägga dem, deras kontakter, rörelser och vistelseorter har aldrig varit större. Mobilsignaler, virusprogram och analys av stora datamängder är bara några av många hjälpmedel.

För varje ny övervakningsmetod utmanas de som inte vill synas att ta fram motmedel, exempelvis kryptering av sin datatrafik. En katt och råtta-situation tar fart och den är allt annat än en lek.

Terrordåden i Paris visar att varken övervakningsteknik eller annan underrättelse räckte för att avslöja förövarnas planer. Här har vi samlat några frågor och svar om det är möjligt att stoppa terrorism med olika tekniska lösningar.

Möjligen får vi så småningom reda på hur terroristerna organiserade sina attentat och varför de polisiära insatserna missade dem. Andra gånger har terrordåd upptäckts i tid och kunnat avvärjas.

Men det vi kan och måste göra är att fortsätta försvara vårt öppna samhälle, yttrandefrihet och demokrati. Dessa värden är inga naturlagar utan något som vi själva formar genom att tillåta åsikter att mötas, med respekt för varandras olikheter. Det är den överlägset bästa vägen att utveckla våra intellekt, vår kunskap, våra samhällen och oss själva.

Ny Tekniks reporter Monica Kleja uppmärksammar hur trassliga regler för statliga bidrag hejdar utbyggnaden av bredbandsfiber i glesbygden. Dessutom ändras reglerna så att de byar som jobbat igenom sina bidragsansökningar plötsligt inte längre får söka.

Sverige är förvisso världens tredje mest uppkopplade land efter Sydkorea och Danmark. Enligt Internetstiftelsen Sverige så har 90 procent bredband hemma.

Men bara 54 procent har tillgång till fiber. Och på Sveriges landsbygd är häpnadsväckande nog bara 13 procent anslutna till ett fibernät.

Den siffran måste bli väsentligt högre om regeringens övergripande mål – att Sverige ska ha ett bredband i världsklass – ska kunna uppfyllas. Men då måste reglerna vara enklare och ligga fast så att stödet kan betalas ut och faktiskt bidra till välbehövlig fiberutbyggnad.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Terrorism

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer