Digitalisering

Ta med dina tv-kanaler på resan

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Saknar du dina tv-kanaler när du är bortrest? Ny Teknik har testat boxen som skickar kanalerna till en tv nära dig.

Publicerad

Tänk dig att du sitter på landet och vill ha samma tv-kanaler som på tv:n hemma. Den ursprungliga modellen av Slingbox gör det möjligt, men bara om du tittar i datorn. Därför lanserade amerikanska Sling Media i höstas Slingcatcher, ett slags expansion till Slingbox.

Anslut den till en tv där du är, och till internet. Via nätet når den din Slingbox i hemmet och visar dina tv-kanaler på den anslutna tv:n.

Lika bra går det förstås att använda Slingcatcher hemma, exempelvis för att se på vardagsrummets tv-kanaler i sovrummet.

Maximal upplösning är som i standard-tv, men bildkvaliteten är väldigt beroende på vilken bandbredd som används. Minsta krav är 256 kilobit/s i riktning från Slingboxen där hemma till Slingcatcher, men som Sling Media själv uttrycker det - "ju snabbare des-to bättre".

Slingcatcher kan dock mer än att bara vara en expansion till Slingbox. Den kan bland annat visa filmer och bilder från ett usb-minne eller en ansluten hårddisk.

Låter det för smidigt för att vara sant? Det är det. Som alltid när man ska spela upp filmer på något annat än en dator kan det bli problem med att få manicken att begripa vad det handlar om.

Enligt specifikationerna ska Slingcatcher klara en rad filmformat, men filmfiler är en snårskog av olika varianter.

Formatet avi kan till exempel innehålla en mängd olika typer av ljud- och bildfiler.

Programmet Launchsync är tänkt att råda bot på alla dessa problem genom att konvertera filerna, men det är si och så med vad programmet egentligen klarar av.

Den klurigaste funktionen är däremot programmet Slingprojector, som är ett sätt att spela upp på tv:n det du normalt spelar upp på datorn. Datorn kopplas via Slingcatcher till tv:n, och Slingprojector gör sedan att ett specifikt område på skärmen visas med ljud och bild på tv:n

Finessen? Surfa till ett Youtube-klipp och klicka på filmrutan för att visa klippet på tv:n.

Gör samma sak i filmfönstret i Windows Media Player och du kan strömma en hel långfilm utan problem med olika format, bara upplösningen inte är för hög.

Slingbox funkar också i mobilen

* Pris: cirka 3 000 kronor.

Vasst:
* I alla avseenden lättanvänd.
* Bra komplement till en Slingbox.
* Slingprojector kan vara praktisk.

Kasst:
* Högupplöst är uteslutet.
* Standardtrassel med filmer.
* Prislappen.

Det går även att titta på tvkanalerna via Slingbox i mobilen. Det som krävs är programmet Slingplayer Mobile som finns för datorlika mobiler med Windows Mobile, Symbian, Palm OS och för Blackberry-mobiler. På gång är även en variant för Iphone.