Samhälle

Svenskt laboratorium bekräftar: Navalnyj förgiftades med novitjok

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bekräftar Tysklands slutsatser i fallet med Aleksej Navalnyj: Den ryske oppositionsledaren förgiftades med nervgiftet novitjok. Det bedömer även ett laboratorium i Frankrike.

Publicerad

Laboratoriet i Tyskland, som slog fast att det var det sovjettillverkade giftet som användes, hörde av sig till kollegorna på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige den 4 september.

– Jag kan bekräfta att vi tagit emot en sådan förfrågan, och accepterat ett sådant uppdrag och genomfört det. Vi kan bekräfta att vi ser samma resultat som det tyska laboratoriet, det vill säga att det inte finns något tvivel att det handlar om de här ämnena, säger Åsa Scott, avdelningschef Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Jag är väldigt stolt över vår personal att vi kan stödja på det här sättet.

Kräver rysk förklaring

Även ett franskt laboratorium har oberoende av det svenska analyserat proverna, rapporterar Reuters. Enligt den tyska regeringen har man även där bekräftat de tidigare tyska slutsatserna.

Tyskland slog fast att det utan tvivel var novitjok som Aleksej Navalnyj utsattes för den 20 augusti. Den ryske Kremlkritikern vårdas för närvarande i Berlin.

"Vi upprepar uppmaningarna till Ryssland att förklara sig gällande dessa händelser. Vi står i tät kontakt med våra europeiska partners för ytterligare åtgärder", lyder ett uttalande från Angela Merkels talesperson Steffen Seibert.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, har också ombetts titta på proverna. Därifrån har det ännu inte kommit något besked.

Navalnyj uppges ha vaknat

Aleksej Navalnyj insjuknade i augusti under en flygresa mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Han fördes senare till Tyskland och uppgavs först i förra veckan ha blivit väckt ur sin koma och vara talbar.

Nervgiftet novitjok tillverkades i dåvarande Sovjetunionen och har på senare tid uppmärksammats inte minst vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury, Storbritannien, 2018. I samband med det kom även två brittiska medborgare i kontakt med giftet och en av dem, en 44-årig kvinna, avled till följd.

I Ryssland ansåg myndigheterna till en början att det inte fanns någon anledning att misstänka brott i fallet Navalnyj, medan propagandaartade medier i landet spekulerade vilt i alternativa orsaker till hans insjuknande. I förra veckan meddelade myndigheterna att de kommer att begära att rysk polis får prata med Navalnyj, samt att ryska experter får ta rygg på de tyska under utredningens gång.

(Texten är uppdaterad)

Fakta: Novitjok – det händer i kroppen

Novitjok är ett samlingsnamn för en grupp nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen. Det består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.

Novitjok finns i form av vätska eller i fast form som ett mycket fint pulver.

Giftet har effekter som liknar dem från andra nervgifter. Det blockerar signaler från hjärnan till musklerna, vilket leder till att flera av kroppens funktioner kollapsar. Symptomen inträder inom 30 sekunder till två minuter.

Så drabbas kroppen:

Hjärnan: Kramper, förlorat medvetande eller koma.

Ögon: Sammandragning av pupillerna.

Lungor: Andnöd, överdriven vätskeutsöndring.

Hjärtat: Initialt högt blodtryck och ökad hjärtfrekvens som sedan sjunker till lågt blodtryck och minskad hjärtfrekvens. I dödliga fall drabbas den förgiftade av kvävning eller hjärtstillestånd.

Mage och tarmar: Illamående, kräkningar och diarré.

Hud: Överdriven svettning.

Källa: BBC