Innovation

Svenskar får nobelt parodipris

En självbiografisk trilogi om att samla insekter och forskning om fördelen med att vara vit häst. Båda vinner IG Nobel-priset. Foto: Alamy
En självbiografisk trilogi om att samla insekter och forskning om fördelen med att vara vit häst. Båda vinner IG Nobel-priset. Foto: Alamy

Forskning om fördelen med att vara en vit häst och en självbiografisk trilogi om att samla insekter – i natt fick två svenskar ta emot forskarvärldens ”skrattpris”.

Publicerad

Både Lundaforskaren Susanne Åkesson och författaren Fredrik Sjöberg var på plats vid prisceremonin på Sander´s Theatre, Harvard university tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid.

Susanne Åkesson är professor i zooekologi vid Lunds universitet och får priset i fysik, delat med kolleger från Ungern, Spanien och Schweiz för en forskning om djur och färgattraktion. Dels för en studie om varför vita hästar är de ”mest hästbromssäkra”, dels för upptäckten att trollsländor är ”dödligt attraherade” av svarta gravstenar.

– Det är jätteroligt. Priset lyfter upp forskning som är oväntad och får en att tänka efter och inse att det ligger en del bakom. Det är ett bevis på att man tacklar problem med nya ögon. Priset som gynnar dem som är lite modiga och går mot strömmen, säger Susanne Åkesson till DN.

Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet
Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

Läs mer:

Ig Nobel delas sedan 1991 ut av tidskriften Annals of Improbable Research, och vill uppmärksamma forskning eller upptäckter som leder till både skratt och eftertanke.

Fredrik Sjöberg får litteraturpriset för sin trilogi där starten var ”Flugfällan” (2004), som enligt Ig Nobel handlar om ”nöjet att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda”.

Vid prisceremonin deltar ofta en rad riktiga nobelpristagare, och det är en uppsluppen tillställning där ett inslag är barn som kommer in och avbryter pristagarna när de blir för långrandiga: ”Please stop, I´m bored”.

Fredrik Sjöberg säger så här till SvD om hur han förberedde sitt tal:

– Temat var den gamla sanningen bland entomologer att det är omöjligt att imponera på kvinnor med döda insekter. Att vara vetenskapsman innebär också att man hela tiden tvingas erkänna att man har fel och nu med facit i hand så lyckades jag just med det genom att skriva böckerna.

Läs mer:

Bland övriga pristagare finns en grupp tyska forskare, som får medicinpriset för upptäckten att om det kliar någonstans på ena sidan av kroppen kan det försvinna om man tittar i en spegel och samtidigt kliar på den andra sidan av kroppen.

Fredspriset går till en nordamerikansk studie om att upptäcka skitprat (”bullshit”) och priset i psykologi till en lögnstudie – tusen lögnare tillfrågades om hur ofta de ljuger.

Gilla Ny Teknik på Facebook!