Svenska studenten blev kvar hos Nasa

2015-05-27 05:00  
Emma Birath från Sverige är driftingenjör på rymdprojektet. Foto: Helen Ahlbom

I teamet som jobbar med Nasas rymdfärd till Pluto finns en svenska. Emma Birath åkte som utbytesstudent till USA i början av 90-talet och blev kvar. Nu är hon rymdprojektets driftingenjör.

Emma Birath jobbar på SWRI, Southwest Research Institute, i Boulder, Colorado. Det är här rymdfärdens forskningscentrum finns. Hon har i uppgift att ta fram kommandon till de forskningsinstrument som finns ombord på rymdsonden New Horizons.

När hon som 17-åring åkte till Oklahoma på ett gymnasieutbyte skulle hon bara stanna i ett år. Men sedan mötte hon kärleken och blev kvar. Nu bor hon i bergen utanför Boulder tillsammans med sin fru.

Hon talar svenska med en lätt brytning och faller ofta tillbaka till engelskan. Vid det här laget har hon bott längre i USA än i Sverige.

Nu när farkosten börjar närma sig Pluto ökar stressen för henne och kollegerna.

– Jag vaknar ofta klockan fyra på morgonen och tänker på jobbet. Men det är också roligt att jobba med vetenskapsmännen som är så uppspelta, säger hon.

Liksom de flesta i projektet är hon spänd och nervös inför passagen vid Pluto. Det är nu mer än nio års möda ska ge utdelning. Och det finns inte många chanser att göra om ifall något skulle gå fel.

– Det här är inte en färd som handlar om att lägga sig i bana, det är en förbiflygning. Så det är nervöst, säger hon.

Det tar ungefär 4,5 timmar för en signal att färdas från jorden till New Horizons. Alltså tar det cirka 9 timmar innan Emma Birath och hennes kollegor får reda på resultatet av ett nytt kommando till forskningsinstrumenten.

Rymdfarkosten färdas i en hastighet av 50 400 kilometer i timmen. När den har passerat Pluto kommer den att flyga genom Plutos skugga. Därför kommer instrumenten inte att kunna se lika mycket av dvärgplaneten när farkosten väl har gått förbi.

– Vi kan titta tillbaka men man ser inte riktigt lika mycket. Vi lade rymdfarkostens bana genom skuggan för att kunna studera atmosfären, berättar Emma Birath.

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Mer om: Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer