Innovation

Supersnabba minnen med svenskt material

Mer musik, längre speltid och snabbare nedladdning. Det kan bli resultatet när det nya svenska magnetminnet byggs in i mp3-spelare. Minnet bygger på nytt material från KTH.

Publicerad

För snart fem år sedan presenterades materialet som "det största som hänt sedan transistorn" enligt dåvarande rektorn vid KTH, Anders Flodström. Zinkoxiden med en gnutta mangan är både halvledande och magnetisk vid rumstemperatur. Det är egenskaper som passar utmärkt för att bygga "spinntronik", det som kallas framtidens elektronik.

Nu har företaget Spintronix, tidigare NM Spintronics, utvecklat materialet och tillverkningsprocessen så långt att det är dags att bygga den första kretsen. Om ett halvår ska den första minnescellen visas upp, och därefter planeras produktutveckling och masstillverkning av magnetminnet tillsammans med ett större företag i elektronikbranschen, uppger Ulf Lindgren, vd för Spintronix engelska ägarbolag.

Fredrik Gustravsson, Spintronix utvecklingschef, menar att tidsschemat är fullt möjligt. Han jobbar tillsammans med två kollegor vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, där spinntroniken tar form.

- Den senaste tiden har varit kantad av väldigt positiva resultat.

Redan i dag finns magnetminnen, MRAM (magnetoresistive random access memory), med några megabit på marknaden, från det amerikanska elektronikföretaget Freescale. Och många andra företag i branschen arbetar på att utveckla egna magnetminnen.

- Vi avviker inte särskilt mycket från dagens sätt att göra själva MRAM-cellen, men den blir betydligt effektivare, säger Fredrik Gustavsson.

De magnetminnen som finns i dag är hybrider mellan dels halvledare och dels magnetiska material. Finessen med det svenska spinntronikmaterialet är att det är både magnetiskt och halvledande på samma gång.

- Därmed kan vi dopa halvledaren och skräddarsy de elektriska egenskaperna, något som är viktigt om minnet ska integreras i en CMOS-krets, säger Fredrik Gustavsson.

Därmed kan vanliga elektronikkomponenter, som skriver, transporterar och läser data, byggas ihop med det magnetiska minnet. Resultatet är en snabb krets med små skriv- och läsströmmar. Det ger i sin tur kompaktare och energisnålare minnen, som dessutom är 1 000 gånger snabbare än de flashminnen som finns i dagens mp3-spelare. Den självklara tillämpningen är därför som minne i en bärbar multimediaspelare, vilket också är Spintronix första mål.

Den ultimata tillämpningen är ett MRAM-minne som ersätter både hårddisk och arbetsminne i en dator. Det skulle ge datorer som inte har någon uppstarttid, och det skulle spara in energi motsvarande drygt tio kärnkraftverk om det användes i världens alla datorer.