Populärteknik

Största hemligheten
är nu avslöjad

Receptet på hur man gör Coca-Cola har publicerats av en radiostation i USA. Men företaget bakom drycken har ett trumfkort.

Publicerad

Hur Coca-Cola tillverkas är en av de mest legendomspunna företagshemligheterna. Kanske även den största. Receptet sägs finnas i ett enda exemplar, handskrivet i en väl inlåst bok.

Genom åren har flera personer hävdat att de känt till receptet och publicerat det.

Men ingen har kunnat bevisa att det är originalreceptet.

Nu påstår emellertid den amerikanska radiostationen This American Life att de verkligen har det riktiga receptet. Beviset är ett foto av den hemliga boksida där ingredienserna i den svarta drycken finns nedskrivna.

Av en ren slump hittade radiostationens reporter fotot i ett gammalt nummer av dagstidningen Atlanta-Journal Constitution.

Nu finns hela receptet med ingredienser i rätt proportioner publicerat på radiostationens webbplats.

Så den som undrat får nu veta att Coca-Cola består av vatten, citronsyra, koffein, socker, limejuice, vanilj, bränt socker, alkohol, apelsinolja, citronolja, muskotolja, korianderolja, neroliolja, kanelolja och sist men inte minst, flytande coca.

Det är Coca-Colas trumfkort. Cocaextraktet utvinns från kokabuskens blad där kokainet avlägsnats. Det enda företaget i USA som får hantera kokablad är Stepan Company, enligt Daily Finance. Och endast Coca-Cola har tillstånd från den amerikanska narkotikapolisen, DEA, att använda cocaextrakt.

Så den som nu blandar ihop sin egen Cola får bara en halv dryck när inte själva Coca finns med.