Innovation

Solskydd som piller på gång

Solskydd som äts i pillerform. Det kan bli resultatet av att amerikanska forskare lyckats tillverka samma ämne som fiskar använder för att skydda sig mot solen.

Publicerad

Att även fiskar behöver skydda sig mot solens ultravioletta strålar är inte konstigt. Det sker med antioxidanten gadusol, ett ämnen som forskare tidigare trott att de får i sig via födan. Men nu har forskare vid Oregan University konstaterat att zebrafiskar tillverkar ämnet själva. Och att det går att få e-colibakterier och jäst att producera det. Resultatet kan bli en ny typ av solskydd jämfört med de som finns på marknaden i dag. Och som diskuteras ur allergi- och miljösynpunkt.

- Eftersom ämnet produceras av såväl fiskar och andra djur som fåglar är utsikterna stora för att det ska vara säkert för människor att få solskydd i form av ett piller, säger Taifo Mahmud, som leder forskningsprojektet.

Resultatet skulle i så fall bli ett solskyddspiller. Men innan dess krävs studier som visar hur gadusol absorberas och bryts ner i människokroppen, liksom tester av hur effektivt och säkert det är.

- I framtiden kan det mycket väl bli möjligt att producera det naturliga ämnet i stora volymer genom att använda jäst. Det skulle komma väl till pass, inte bara i piller, utan även i kosmetika och krämer.

Forskningen, som finansieras av National Institutes of Health, presenteras på den vetenskapliga webbplatsen eLife.

Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!