Skrivandet väckte tjusning för tekniken

2015-09-09 05:00  
Susanna Baltscheffsky Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Författaren bakom den nya Millennium-boken när också ett brinnande teknikintresse, och bemödar sig om detaljerna. Det skriver Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky.

Uppståndelsen kring fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumtrilogi har varit enorm. Mest har den kretsat kring om det är rätt eller fel av Norstedts att ge ut fler böcker i den hyllade serien.

För en tekniktidning är det mer intressant att ta reda på hur realistiska hjältinnan Lisbeth Salanders metoder för att hacka sig in i olika datasystem och filer är.

Ny Tekniks reporter Monica Kleja har gått på djupet med frågan. Hon intervjuar några av de experter som har konsulterats av författaren David Lagercrantz. Bilden de ger är att han verkligen bemödar sig om att göra teknikskildringarna så autentiska som möjligt.

Vår reporter lyckas oväntat få kontakt med Lagercrantz som sitter mitt i en boksignering i London. Han berättar om ett brinnande intresse för teknik och vetenskap. Men uppvuxen i ett högintellektuellt hem, där litteratur och kultur var familjens centrum, handlade inte samtalen om tekniska landvinningar.

För Ny Tekniks läsare avslöjar David Lagercrantz hur han genom sina böcker om Håkan Lans och Alan Turing upptäckte teknikens tjusning. Idag identifierar han sig som en tekniknörd. Och han berättar om en outgiven roman om Sverigeaktuelle Stephen Hawking.

***

Just nu är det svårt att skriva en ledare utan att nämna de många människor som flyr från krig i sina länder. Bilden av treårige Alan som drunknade på vägen till Europa har skakat om och fått människor att agera.

Människor på flykt lever ofta under svåra förhållanden. I flyktingläger med hundratusentals boende behövs rent vatten, el, ljus, latriner, kokmöjligheter, mobilnät - listan är lång.

Nya innovationer efterfrågas och nyligen har UNHCR Innovation startats. I samarbete med dem har IKEA utvecklat ett 18 kvadratmeters flyktinghus, en annan teknisk lösning är ett enkelt sms-baserat system för återförening av familjer, ännu ett är utveckling av Skype-baserad skolundervisning i lägren.

Behoven är många, men det är lösningarna också.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Millennium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer