Digitalisering

Se hajpade tekniksnackisen

En introduktionsvideo på Youtube har blivit en riktig snackis i teknikkretsar. Bakom videon ligger två svenskar och ett nytt hajpat bolag.

Publicerad

Bolaget som kallas Izettle. 6 000 personer har redan anmält sig för att testa betaversionen av tjänsten.

Det är den 35-årige Jacob de Geer, som var med och startade Tradedoubler, mediebyrån Tre Kronor och hyrsajten Ameibo, som ligger bakom bolaget.

Hans partner den här gången är 55-årige Magnus Nilsson, tidigare vice vd på EF och Wayfinder men som även är medgrundare till riskkapitalbolaget Novestra och Nordic Wireless.

I december 2010 tog de in en begränsad summa från ett par affärsänglar men Magnus Nilsson och Jacob de Geer är fortfarande majoritets ägare enligt Dagens Industri.

Det speciella med Izettles produkt är att man kan förvandla kundens Iphone eller Ipad till en kortterminal.

- Tjänsten ritkar sig till småföretagare och privatpersoner som enkelt, snabbt och säkert vill kunna ta betalt med kort. Den mest intressanta gruppen rut- och rotsektorn, som hantverkare och fönsterputsare, säger Jacob de Geer till Dagens Industri.

Izettle är långt ifrån det enda företaget som har en liknande lösning. I USA har twittergrundaren Jack Dorseys nya företag Square. Square har bara på några månader fått 500 000 användare i USA.

Skillnaden mellan Square och Izettle är att Square följer den amerikanska magnetkortstandarden. Informationen hämtas från kortets magnetremsa.

Izettle följer den europeiska chipkortstandarden.

Sverige kommer att bli testmarknad och om två veckor lanseras bolaget i Sverige.

Videon är dessvärre inte längre tillgänglig.