Digitalisering

Samsung Galaxy borta
– och mer nytt från IFA

Samsung tvingades ta bort sin nya pekdator Galaxy Tab 7.7 från prylmässan IFA. Här är en sammanfattning av mässans nyheter.

Publicerad

Den nya pekdatorn Galaxy Tab 7.7 fanns i Samsungs monter när prylmässan IFA i Berlin öppnade i fredags. Men på lördagen var pekdatorn borta och alla spår igensopade.

Någon officiell kommentar fanns inte från Samsung, men det rimliga är att åtgärden är kopplad till ett uppmärksammat beslut från en domstol i Düsseldorf nyligen, som innebar säljstopp för den större modellen Galaxy Tab 10.1, efter en stämning om patentintrång fråpn Apple.

Samsung lanserade annars flera nyheter på mässan., bland annat tre nya mobiler med det egna operativsystemet Bada, bland annat en stor pekskärmsmobil som heter Wave 3.

För Android släpptes bland annat mobilen Galaxy Note som bara är snäppet mindre än de minsta pekdatorerna.

Samsung lanserade även ett eget chattprogram, Chat On, som ska fungera inte bara med Android och Bada utan också med Blackberrymobiler och Apples IOS.

Trenden med 3d-tv fortsatte på årets mässa. Huvudspåret är nu att försöka göra sig av med 3d-glasögonen med hjälp av skärmar som projicerar två olika bilder till vänster och höger öga.

Samsung visade upp 55-tumstv:n 55LZ2 som åstadkommer detta med smala linser över hela bildskärmen. Tekniken ska göra det möjligt att se 3d-bilden från flera olika vinklar.

En funktion för ansiktsdetektering gör att bilden på skärmen kan optimeras för dem som sitter framför tv:n.

Sony visade bland annat pekdatorerna S1 och S2 med Android, med en respektive två skärmar. Modellerna presenterades första gången redan i april.

Och bland 3d-prylarna visade Sony upp skärmglasögonen HMZ-T1 med en oledskärm som stöder både 2d- och 3d-bilder.

Dessutom presenterades en prototyp av en musikspelare – en Walkman – baserad på Android. I praktiken är det ett slags utmanare till Apples Ipod Touch.  Flera sådana har tidigare lanserats av franska Archos, som även i år kom med nya modeller.

Sony kom också med en ny modell av sina ebokläsare, Sony Reader. Den nya modellen Reader Wi-Fi PRS-T1 har stöd för wifi och använder liksom de senaste tre modellerna pekskärmsteknik från svenska Neonode.

Bland det digra utbudet av Androidmobiler fanns också nya Xperia Arc S från Sony Ericsson. Modellen är en vidareutveckling av den tidigare Xperia Arc, bland annat med snabbare processor.