Så ska ny doseringsutrustning hjälpa både läkare och patienter

Foto: Magnus Karemyr
Foto: Magnus Karemyr

En enhet som du håller i handen och som doserar medicinerna åt dig. Det kan snart bli verklighet i och med ALTEN och OnDosis samarbete kring läkemedelsdosering. Tillsammans utvecklar de framtidens medicinteknik.

Publicerad

Det lilla företaget OnDosis hade en idé om att förenkla doseringen av läkemedel men visste inte hur de skulle gå tillväga för att förverkliga den. De behövde hjälp och vände sig till teknik- och IT-konsultföretaget ALTEN. Nu, ungefär ett halvår senare, har de tillsammans tagit fram en fungerande prototyp.
– Det är ett riktigt spännande projekt som har potential att bli en game changer för hela läkemedelsbranschen! säger Nils Löfgren, branschansvarig för life science-området på ALTEN.

Nära samarbete lyfter projektet
Något som Nils Löfgren lyfter fram som extra spännande med projektet är det nära samarbetet mellan ALTEN och OnDosis.

– OnDosis har gett oss ett stort förtroende med att förvalta deras idé, och de är glada över att ha med oss på tåget. Med vår erfarenhet kan vi kvalitetssäkra produkten och våra ingenjörer har tagit fram prototypen som är i patentprocess nu. Målet är att kunna börja med kliniska tester redan om ett år, berättar Nils Löfgren.

Handhållen enhet matar ut medicinen
Mycket medicin idag är pelletsbaserad vilket innebär att man ofta behöver hålla reda på kapslar. Det är just i doseringen av medicinen som ALTEN och OnDosis menar att det finns stor potential till innovation och utveckling.

Hur fungerar doseringsenheten?
– Det är en förinställd handhållen enhet som matar ut pellets. Läkaren ställer in vilken dos patienten ska ha och vid återbesök är det sedan lätt att justera dosen, säger Nils Löfgren.
Tanken är att det ska bli lättare och tydligare för patienten. Dessutom ökar kontrollen, vilket är speciellt viktigt för patienter med exempelvis ADHD, demens eller en stökig hemmamiljö.
– Eftersom enheten är uppkopplad kan man se när man tog sin senaste dos och få påminnelser om man har glömt en dos. På så sätt undviker man också att ta för många doser. Det bidrar till större trygghet och mindre oro för alla, både patient och läkare, säger Nils Löfgren.

Vad tycker du själv är roligaste med det här projektet?
– Att det täcker så många områden. Det är allt från medicinteknik och läkemedel till mekanik och elektronik. Det är här ALTEN har sin styrka, att vi är så breda och kan erbjuda kompetens inom flera olika områden. Life science är min passion och det är därför jag valt att arbeta med det, men att se hur alla som kommer in i projektet verkligen tänder till – det är fantastiskt!

OM ALTEN

ALTEN Group är ett av Europas största teknik och IT-konsultbolag med över 28 000 anställda i 20 länder. ALTEN Sverige har en lång historia av produktutveckling inom en mängd olika branscher såsom industri, energi, telekom, automotive, flyg och försvar och life science. Inom life science har ALTEN Group cirka 1 000 anställda konsulter globalt varav cirka 100 konsulter i ALTEN Sverige. De bidrar med specialistkompetens som driver utvecklingen inom medicinteknik framåt med stora steg. ALTEN utvecklar utrustning från användarstudie till färdiga produkter som inkluderar mekanik, elektronik, mjukvara och kommunikation – allt enligt de krav som ställs på utveckling av medicintekniska produkter.

Läs mer här