Innovation

Så kan allt donerat blod få magiska blodgruppen O

Blodgivarna med åtråvärda blodgruppen O är få. Men det är den blodgruppen alla sjukhus vill ha. Den är nämligen en 'universallösning'. Foto: Montuno
Blodgivarna med åtråvärda blodgruppen O är få. Men det är den blodgruppen alla sjukhus vill ha. Den är nämligen en "universallösning". Foto: Montuno

O är blodgruppen som alla sjukhus vill ha – men ofta är givarna för få. Nu arbetar forskare i Kanada på ett enzym som kan förvandla blodceller i A- och B-gruppen till universallösningen O.  

Publicerad

Transfusioner är bara möjliga mellan personer med vissa blodgrupper: någon med blodgrupp A kan exempelvis donera till någon med A eller AB men inte B. Men O, även kallad noll, går att ge till samtliga grupper. Å andra sidan kan personer med blodgrupp O bara ta emot blod från andra med samma blodgrupp.

Den negativa reaktionen mellan vissa blodgrupper beror på sockerarter som sitter på de röda blodkropparnas utsida hos A, B samt AB. Dessa antigener anfalls av det egna immunförsvaret om de introduceras i fel blodgrupp. Skälet till att O kan ges till alla är att gruppen saknar antigenerna. Följaktligen är efterfrågan på nollornas blod stort, och många blodbanker kämpar för att hålla förråden fyllda med O.

Tidigare har forskarvärlden varit ense om att ett enzym som tar bort sockerarterna på blodkropparnas yta skulle kunna manipulera A, B och AB, och förvandla dem till den mer användbara O-gruppen. Att hitta rätt enzym har dock visat sig vara svårt. Men redan förra året gjorde University of British Columbia ett genombrott.

I jakten på ett effektivt, säkert och billigt enzym letade forskarna i våra tarmar. Teamet i Kanada visste att matspjälkningskanalen innehåller samma sockerarter som sitter på de röda blodkropparna, men att bakteriella enzymer i avföring tar bort dem för att underlätta spjälkningen. Forskarna lyckades isolera ett enzym som kan ta bort sockerarterna på blodceller i A- och B-gruppen. Deras rapport publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Microbiology.

Tester har visat att det kan omvandla blodcellerna till O-gruppen 30 gånger så effektivt som tidigare försök med andra enzym. Nästa steg är att undersöka huruvida processen kan medföra någon oönskad påverkan på blodet. Det rapporterar Science Alert.