Digitalisering

Så blev Sony virtuell konkurrent till Facebook

I och med beslutet att köpa Oculus med sin digitala mask, blev Facebook plötsligt konkurrent till Sony. Sony visade nyligen sin digitala mask för virtuell verklighet, och publicerar nu hela presentationen på Youtube.

Publicerad

En vecka innan Facebook beslutade att köpa Oculus för 13 miljarder kronor, visade Sony upp sin digitala mask som går under projektnamnet Morpheus.

Liksom Oculus mask Oculus Rift är den försedd med två skärmar framför ögonen och ska ge upplevelsen av närvaro i spel eller virtuella världar. Det som skiljer maskerna från vanliga videoglasögon är att de har sensorer som registrerar huvudets rörelser. Baserat på information från sensorerna vrids bilden för att ge intrycket av en miljö som användaren rör sig i.

Projekt Morpheus presenterades på en presskonferens vid Game Developers Conference i San Francisco den 18 mars.

– Den nya innovationen från PlayStation kan mycket väl komma att forma framtiden för spel, sa Shuhei Yoshida, chef för Sony Computer Entertainment World Wide Studios vid presentationen.

Efter nyheten om Facebooks köp av Oculus har nu Sony publicerat en video från presskonferensen i sin helhet (se nedan).

Oculus medgrundare Palmer Luckey påpekade i en intervju med joystiq.com att Oculus Rift är en öppen produkt som alla spelutvecklare kan använda sig av, medan Morpheus hittills har presenterats som ett tillbehör endast för Sonys spelkonsol Playstation 4.

I datorspelsvärlden har reaktionerna på Facebooks köp av Oculus varit blandade eftersom förväntningarna varit stora på Oculus Rift som ett speltillbehör, samtidigt som Facebook inte förknippas med fokus på datorspel. Intresset för Sonys Morpheus kan därmed öka.

Facebook och Oculus understryker å andra sidan att Oculus ska fortsätta att arbeta som ett självständigt företag, samtidigt som båda företagen ser stora möjligheter att använda masken för andra upplevelser i virtuella världar, exempelvis i sociala sammanhang.

Här är presentationen av Project Morpheus i sin helhet:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/pWMp_o03qH4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Och här är ett smakprov på hur masken fungerar:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/LlS3Yx_aJH8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>