Övriga nyheter

Roboten blir din personliga tränare

Det ser ut som vilket gym som helst – men baseballspelaren Björn Johannessen tränar med en robot som personlig tränare. (Klicka för större bild) Foto: Andreas Bergius
Det ser ut som vilket gym som helst – men baseballspelaren Björn Johannessen tränar med en robot som personlig tränare. (Klicka för större bild) Foto: Andreas Bergius

En robotmotor gör träningen effektiv och säker. Det är en ny svensk träningsmaskin som vässar formen på elitidrottare.

Publicerad

Norska skidlandslaget, fotbolls­laget Everton och Malmö Idrottsakademi. Det är tre användare av en ny typ av robotbaserad träning från 1080 Motion, ett utvecklingsföretag på Lidingö med rötter i Västerås.

Träningsmaskinerna liknar vid första anblicken vanliga gym­maskiner: ställningar med handtag eller stänger som man drar i eller lyfter. Men i stället för vikter så är det är en robotmotor från japanska Omron som ger belastningen. Styrningen av motorn är patenterad och bygger på att kraften och hastigheten mäts under hela rörelsen. Med hjälp av mätdatan kan en plc, ett programmerbart styrsystem, styra motorn så att belastningen och hastigheten hela tiden anpassas efter personens styrka och uthållighet.

– Motståndet styrs så att man kan träna på sin maximala förmåga genom hela rörelsen. Det gör träningen mer effektiv och minskar risken för skador, säger Manni Svensson, styrelseordförande i företaget.

I en vanlig träningsmaskin är belastningen konstant genom hela rörelsen. Om man exempelvis orkar lyfta upp 50 kilo, så är belastningen även 50 kilo när man sänker ner vikten igen. Men i 1080 Motions maskin kan belastningen vara 50 kilo när man lyfter och 70 kilo när man sänker. På så vis får musklerna jobba maximalt både koncentriskt och excentriskt, alltså både när de drar ihop sig och när de sträcks ut.

Hittills har företaget sålt drygt 20 maskiner. De första användarna är elitidrottare i olika sporter, från golf och fotboll till simning och längdskidåkning.

– Vår strategi är att först satsa på elitinriktad träning innan vi vänder oss till den större marknaden för motionärer och för rehabilitering, säger vd Anna-Carin Månsson.

Företaget startade i fjol ett dotterbolag i USA. De levererar snart den första maskinen till ett privat gym där, och tekniken testas av amerikanska fotbollsspelare och sprinters.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!