Nya superaffären - patentlicenser

2011-05-03 23:00  

Ericssons försäljning av patentlicenser har mer än trefaldigats de senaste sex åren. Koncernchefen Hans Vestberg räknar med att ökningen fortsätter.

<p>Ekonomen Hans Vestberg uppskattar sina ingenjörer. Det var han själv som bestämde att "årets innovatör" skulle hyllas på bolagsstämman nyligen. </p> <p>Ericsson satsar mest på forskning och utveckling av sina konkurrenter. I år räknar bolaget med att spendera strax över 30 miljarder kronor. </p> <p>Hans Vestberg ville visa upp människorna bakom siffrorna. Därför presenterades Muhammad Kazmi, Robert Baldemair och Jacob Österling för de 1 000 aktieägare som samlats i Globen i Stockholm. De tre har tillsammans sökt 234 patent å Ericssons vägnar.</p> <p>Patenten blir allt viktigare för bolagen i telekombranschen. Det visar inte minst den senaste tidens alla stämningar för patentintrång i branschen. </p> <p>För bolag som Ericsson gäller det att patentera just de lösningar som de globala standarderna kommer att baseras på. Dels för att få ett tekniskt försprång, dels för att få del av kommande licensintäkter. Ericsson har lyckats hålla sig väl framme när både 3g- och 4g-standarden klubbades. </p> <p>Patentlicenserna har också blivit en inkomstkälla att räkna med. De senaste sex åren har Ericssons intäkter från patentlicenser mer än trefaldigats. Från 1,4 till 4,6 miljarder kronor.</p> <p>Hans Vestberg räknar med fortsatt ökade patentlicensintäkter, även som andel av FoU-satsningen. Han vill alltså se fler patent per utvecklingsingenjör. </p> <p>- Vi måste ju i första hand generera patent, för att befästa vårt tekniska ledarskap. Men eftersom allt fler konsumentprodukter kommer att bli uppkopplade till mobilnäten, så räknar jag med att fler företag kommer att behöva licensiera vår teknik. Och det betyder ökade licensintäkter för oss. </p> <p>Ericsson har nyligen stämt kinesiska telekomtillverkaren ZTE för patentintrång, men Hans Vestberg ser det mer som ett undantag än en ny trend.</p> <p>- Vi har avtal med alla andra stora telekomleverantörer, men inte lyckats komma överens med ZTE. Jag hoppas verkligen inte att vi får se mer av detta, säger han.</p> <p>Trots ökad konkurrens från kinesiska Huawei, med betydligt billigare ingenjörer än merparten av Hans Vestbergs egna, är han inte rädd att tappa sin position i patentligan. </p> <p>- Vi har ungefär lika stor andel av 3g-patenten som 4g-patenten, försäkrar han. </p> <p>Hans Vestberg förutspår inte heller - kanske något överraskande - att den svenska andelen av Ericssons FoU kommer att minska framöver. Bolaget har exempelvis betydligt fler utvecklingsingenjörer i USA och Kina i dag än för bara några år sedan. </p> <p>- Nej, det är i Sverige vi har världens bästa radioingenjörer och det är ett viktigt område för Ericsson. </p>

Mer om: FoU 3G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer