Övriga nyheter

Ny användning för svenskt supermaterial

Uppsalaforskarna upptäckte rekordmaterialet av en slump. Från vänster Albert Mihranyan and Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme and Sara Frykstrand Foto: Simon Ydhag

Det extremt porösa materialet Upsalite gör att molekyler lättare kan tas upp av kroppen. Därmed kan ratade läkemedelskandidater få en ny chans.

Publicerad

Över 80 procent av alla läkemedelskandidater ratas för att lösligheten är låg och kroppen inte kan ta upp dem. Det hävdar en grupp Uppsalaforskare, som hoppas att det nya materialet Upsalite ska kunna lösa problemet.

Materialet består av magnesiumkarbonat, MgCO3, och har porer mindre än 10 nanometer i diameter. Det ger en extremt stor yta per vikt - ett enda gram av materialet har en yta på 800 kvadratmeter. Nu har forskarna visat hur materialet kan förbättra lösligheten hos substanser så att de lättare tas upp av kroppen. I studien, som presenteras i International Journal of Pharmaceutics, användes Ibuprofen, en substans som lindrar smärta. När molekylerna placerades i Upsalite löstes substansen tre gånger snabbare än tidigare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här