Ny användning för svenskt supermaterial

2014-07-28 12:45  
Uppsalaforskarna upptäckte rekordmaterialet av en slump. Från vänster Albert Mihranyan and Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme and Sara Frykstrand Foto: Simon Ydhag

Det extremt porösa materialet Upsalite gör att molekyler lättare kan tas upp av kroppen. Därmed kan ratade läkemedelskandidater få en ny chans.

Över 80 procent av alla läkemedelskandidater ratas för att lösligheten är låg och kroppen inte kan ta upp dem. Det hävdar en grupp Uppsalaforskare, som hoppas att det nya materialet Upsalite ska kunna lösa problemet.

Materialet består av magnesiumkarbonat, MgCO3, och har porer mindre än 10 nanometer i diameter. Det ger en extremt stor yta per vikt - ett enda gram av materialet har en yta på 800 kvadratmeter. Nu har forskarna visat hur materialet kan förbättra lösligheten hos substanser så att de lättare tas upp av kroppen. I studien, som presenteras i International Journal of Pharmaceutics, användes Ibuprofen, en substans som lindrar smärta. När molekylerna placerades i Upsalite löstes substansen tre gånger snabbare än tidigare.

– Vi tror att de väldigt små porerna i materialet förhindrar att läkemedelsmolekylerna organiserar sig i svårlöslig kristallin form och istället tvingas att behålla en oordnad struktur som är lättare för kroppen att absorbera, säger forskaren Johan Gómez de la Torre i ett uttalande.

Forskarnas förhoppning är att läkemedelsföretag i framtiden ska kunna ompröva tidigare ratade läkemedelskandidater så att de kan nå marknaden.

Ny Teknik har tidigare beskrivit hur Upsalite upptäcktes av en slump. Materialet tas till marknaden av uppstartsföretaget Disruptive Materials, som siktar på flera användningsområden, däribland för att suga upp fukt, vilket materialet sägs vara bäst i världen på att göra. I våras tog företaget plats på Ny Tekniks 33-lista över Sveriges hetaste unga teknikföretag.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer