Digitalisering

Nu är det bråttom till nästa internet

Illustration: Jonas Askergren
Illustration: Jonas Askergren

I år tar de gamla ip-adresserna definitivt slut i världen. För företag är det dags att börja med nya IPv6 bums. Ny Teknik reder ut begreppen.

Publicerad

Vadå slut på ip-adresser... vad är det frågan om?

Alla datorer anslutna till internet har en ip-adress. I dag används protokollet IPv4 från 1981. Det innehåller drygt fyra miljarder adresser.

I april 2011 väntas de sista fem blocken om vardera 17 miljoner adresser att delas ut till fem regionala så kallade RIR i världen. Adresserna delas i sin tur ut till internetleverantörer. Ett par månader senare är de slut - först i Asien, där åtgången är strykande, därefter i Europa.

Vad händer då?

Ett nytt företag som behöver en ip-adress till sin webbsida eller e-postserver kan få köpa den, kanske på en svart marknad. I Asien är marknaden redan i gång.

Går det att få en IPv6-adress i stället?

Ja, IPv6-adresser finns i överflöd - 3,4?10^38 stycken. Men den som har IPv6 syns bara för andra som har IPv6. Därför vill företag ha minst en IPv4-adress - för att synas med sin webbsida till exempel, och för att se dagens internet.

Och varför ska jag bry mig?

Ditt företag vill kanske synas även för dem som bara har IPv6. Och kanske vill du se webbsajter som eventuellt bara har IPv6, exempelvis i Asien.

Måste jag välja?

Nej. Du skaffar IPv6 och behåller samtidigt IPv4. Då ser du allt och syns av alla.

Hur gör jag?

Enklast är att börja med en så kallad tunnel. Det är en gratistjänst som ger ditt företag eller din privata dator en IPv6-adress. I nästa steg ska du prata med din internetleverantör.

Vad ska mitt företag göra nu?

Inventera om företagets hårdvara och programvaror är klara för IPv6. Sätta av tid och resurser i nästa års budget för it-avdelningens arbete. Kolla om kontrakt med internetleverantörer och hostingföretag innehåller IPv6.

Vad ska jag göra som konsument?

Skaffa IPv6 till din dator via en så kallad tunnel. Först om ett par år lär din internet-leverantör erbjuda dig en IPv6-adress. Då är det dags att kolla om din router stöder IPv6. Några få - bland annat Apples - gör det redan nu.

Vilka är fördelarna med IPv6?

Alla apparater kan få en egen "äkta" ip-adress, vilket gör all kommunikation enklare och kan leda till nya tjänster. Det blir också lättare att kryptera all kommunikation.

IPv6 ökar antalet IP-adresser rejält

* Alla internetanslutna apparater har en ip-adress. Med IPv4 har de formen n.n.n.n (0n 255), vilket ger cirka 4,3 miljarder adresser. Med IPv6 har de formen n:n:n:n:n:n:n:n (0 n FFFF hexadecimalt) vilket ger omkring 3,4?10^38 adresser.

* Både Mac OS och Windows (XP, Vista och 7) stöder IPv6, liksom de flesta moderna internetprogram.

* Via tunneltjänster som tunnelbroker.net och sixxs.net kan man därför få IPv6 direkt till en dator.