Nokias plan för att slå Ericsson i 5g-kampen

2014-08-20 05:30  

Forskarna på Nokia och Ericsson tävlar om att dominera 5g, nästa mobil­standard. Nokias ”nya” FoU-budget är 10 miljarder kronor lägre än Ericssons. <br/>– Inga problem, säger Lauri Oksanen, FoU-chef för Nokia Networks.

Det står överfulla sopcontainrar i korridorerna i Nokias lokaler i Esbo, en bit utanför Helsingfors. I våras blev försäljningen av Nokias mobiltelefoner till Microsoft klar och den fysiska utrensningen pågår fortfarande.

I det nya Nokia dominerar utrustning för mobila nät. Den delen kallas numera Networks och står för ungefär 90 procent av bolagets försäljning och personal.

Nokia är återigen en mer renodlad konkurrent till Ericsson, om än bara hälften så stor räknat i omsättning.

Men sisun finns kvar. När Microsoftaffären blev klar tapetserades lokalerna med affischer där ledningen uppmanade sina anställda att ”Våga drömma stort!”.

– Vi är större än Ericsson inom 4g på viktiga marknader som Kina, Japan, Sydkroea och Västeuropa. Så vi jämför oss med Huawei, säger Tommi Uitto, tidigare FoU-chef för 4g-utvecklingen, och nu chef för Nokia Networks i Västra Europa.

Globalt är både Ericsson och Huawei större än Nokia på 4g, enligt analysfirman Dell ’Oros siffror för perioden från 1 juli 2013 till och med sista mars 2014.

Nästa slagfält handlar om 5g. Ny Teknik har flera gånger skrivit om Ericssons 5g-vision. Den kommersiella utrustningen väntas först 2020. Men det är nu som vapnen slipas i utvecklingslabben. Det gäller att ta patent på de tekniska genombrott som den nya 5g-standarden kommer att baseras på.

– Vi började jobba med 5g för fyra år sedan, men har inte talat lika öppet om vårt jobb. Men nu visar vi upp våra 5g-demos för operatörerna, säger Lauri Oksanen, ansvarig för långsiktig FoU inom Nokia Networks

Nokias FoU-budget är numera 10 miljarder kronor lägre än Ericssons.

Vad betyder det för era chanser på 5g?

– Inga problem. Ericsson ska även utveckla routrar, affärssystem och medieprodukter med sin FoU-budget. Vi satsar bara på mobilt bredband och är extremt effektiva, säger Lauri Oksanen, och motiverar med att Nokias nätverksmarginal varit bättre än Ericssons under de senaste kvartalen.

Nokias forskare har ett nära samarbete med Ericsson i EU:s 5g-projekt Metis och 5G PPP.

– Vi har ungefär samma syn på vad 5g måste klara. Det var våra två bolag som ledde utvecklingen av systemsidan inom 3g och 4g. Nu vill de asiatiska bolagen gärna ta en ledande position inom 5g.

– Men jag skulle nog vilja hävda att det är vi och Ericsson som fortfarande leder utvecklingen av systemsidan av 5g, medan de asiatiska bolagen satsar mer på delarna, som höga hastigheter i radiodelen, säger Lauri Oksanen.

Redan förra året visade exempelvis koreanska Samsung upp en radiomottagare som klarade höga hastigheter på 1 Gbit/sekund vid frekvensen 28 GHz.

De nordiska konkurrenterna skrattade åt uppvisningen. ”Vad säger väl en uppvisning av några komponenter?” var deras kommentarer den gången. Men nu har Ericsson och Nokia börjat skicka ut pressreleaser om hastighetsrekord i sina system.

I somras visade Ericsson upp sitt nya radiogränssnitt för 15 GHz-bandet tillsammans med japanska Docomo. Den uppmätta hastigheten var 5 Gbit/s.

Lauri Oksanen ler även åt denna uppvisning.

– Det var två veckor efter att vi satte världsrekord på 4 Gbit/s i 4g-nätet tillsammans med den sydkoreanska operatören SK Telecom, säger han.

För att ha en chans att ta hem 5g-kampen måste bolagen vara med i de rätta sammanhangen. Nokia är med i stora 5g-projekt i EU, Kina och Japan, men har hittills varit utanför Sydkoreas 5g-forum, där Ericsson deltagit sedan start.

Sydkoreas 5g-satsning är extremt viktig, eftersom de statliga myndigheterna där har ambitionen att bli först i världen med ett 5g-försök under landets vinter-OS i februari 2018.

– Ja, men Nokia kommer att delta även i 5g-forum, men det är inte officiellt ännu.

 

Millimetervågor – ny teknik i 5g

  • Tidigare i år tog Nokia initiativ till ett stor 5g-möte i New York, The Brooklyn 5G Summit med deltagare från konkurrenterna Ericsson, ­Huawei och Samsung, mobil­operatörerna AT&T, China ­Mobile och NTT Docomo samt flera universitet.
  • Fokus var de nya radiolösningar för spektrumband över 20 GHz. ­Begreppet som ofta används är ­millimetervåg-spektrum, och ­ hittills har Samsung talat mer om den ­lösningen än de nordiska bolagen.
  • I dagens mobilnät nyttjas ­frekvensband under 6 GHz. För 4g i Sverige används 2,6 GHz-bandet.
    – Vi ville försöka få svar på hur bra den nya tekniken för millimetervågor är, och om den kommer att kunna användas i 5g, säger Lauri Oksanen, Nokia Networks FoU-chef, som ledde konferensen. 
    – Och det verkar som tekniken kan gå att använda. Ingen på ­konferensen hävdade motsatsen i alla fall. Men vi är inte heller säkra på att tekniken kan användas överallt. Det finns många problem att lösa innan vi vet om den kan användas för 5g.

Nokias nätbolags dramatiska historia

2006 Nokias nätbolag Networks står för 18 procent av hela Nokias omsättning.

2007 Nokia och Siemens slår ihop sina nätbolag, bildar NSN, Nokia Siemens Networks.

2011 Nokia köper Motorolas nätbolag med 6 900 anställda för 975 miljoner dollar.

2011 (nov) NSN byter strategi: Satsar bara på mobilt bredband. Ska minska personal med 17 000.

2013 Nokia köper Siemens del av NSN, byter namn till NSN, Nokia Solutions & Networks.

2014 (april) Nokias försäljning av mobiltelefonerna till Microsoft klar. Kvar i Nokiabolaget är NSN som byter namn till Nokia Networks, Here och Nokia Technologies.

2014 (juli) Nokia vill köpa Panasonics mobilnätsbolag, affären väntas klar i början av 2015.

2014 Nokias nätbolag Networks står för nästan 90 procent av Nokias omsättning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer