Populärteknik

Nasa har stött på ett problem: rymdherpes

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Att vara i rymden är påfrestande för kroppen, och nu har Nasa upptäckt ett problem bland astronauterna på rymdstationen ISS. De har fått rymdherpes.

Publicerad

Nasa utfärdar nu en varning om herpes efter en studie som visar att viruset härjar ombord på internationella rymdstationen. Det verkar röra sig om sex stycken i besättningen som har fått symtom, men det är värt att hålla ett extra öga på, då det kan vara farligt vid längre rymduppdrag, det skriver Sky News.

Rymdherpes uppstår eftersom kroppen utsätts för hög belastning i rymden så som mikrogravitet, kosmisk strålning och framför allt extrema G-krafter. Till slut orkar inte immunförsvaret längre, vilket bidrar till att viruset får mer kraft att växa sig starkare.

Satish Mehta, akademiker vid Johnson Space Center beskriver livet i rymden så här:

”Denna fysiska utmaning går att jämföra med kända stressfaktorer som social seperation, förlossning och konsekvenserna av dålig sömn”. Så att immunförsvaret inte är på topp verkar förståeligt.

Studien visar att 53 procent av astronauterna på korta uppdrag, och 61 procent på längre uppdrag hade herpesvirus i sitt saliv eller i sitt urin.