När ska jag träffa mentorn?

2009-09-22 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

På väg ut i arbetslivet - veckans frågeställare har just avnjutit sitt sista sommarlov. Inför jobbstarten har hon skaffat sig en mentor. Karriärrådgivaren tipsar om hur adept och mentor ska samarbeta för bästa möjliga resultat.


FRÅGA: Hur ofta borde man träffas, mentorn och adepten? Vad ska man diskutera? Kan du ge tips på diskussionsämnen? Hur ska man lägga upp arbetssättet? Vad bör man tänka på inför den första träffen? Du får gärna lägga till aspekter som du tycker är viktiga att tänka på.

"Villrådig student"


SVAR: Du verkar redan ha en mentor. Jag utgår ifrån att ni har lärt känna varandra som personer, eftersom ni har enats om att arbeta tillsammans.

Det är viktigt att personkemin är bra och att du känner till din mentors bakgrund. Vad är ditt mål med mentorskapet? Vad är din mentors mål? Diskutera detta på första mötet. Det är vanligt att träffas en gång per månad, men ni beslutar om ni vill ses oftare.

Efter en tid kanske det räcker att träffas var sjätte vecka. Ta det som en diskussionspunkt efter några månader när ni gör avstämning av hur ert arbete fungerar. Du som adept är huvudansvarig för agendan på era möten. Tänk igenom vad du vill tala om. Mejla de punkter du vill ta upp före mötet. Ha en öppen punkt där ni båda kan ta upp extra frågor.

Mentorn har antagligen en del ämnen som han/hon vill tala om också. Träffas på tider och platser som passar er båda. Ha tillräckligt med tid första gången. Diskutera etik och tystnadsplikt. Det är viktigt att träffas tillräckligt ofta i början för att ni ska lära känna varandra.

Ämnen ni ska tala om måste utgå från din situation. Ska du söka jobb? Hur skriver du ansökningshandlingar, hur kontaktar du företag, hur agerar du på en anställningsintervju, hur klär du dig och så vidare.

Om du har ett första jobb, tala med mentorn om de frågor du har om det. Det är din vardag som ska vara utgångspunkt. Vill du göra karriär? Samtala med mentorn om vad du bör tänka på då. Första jobben brukar innebära mycket slitgöra. Utgå från ditt mål och tala med din chef om din utveckling på företaget.

Diskutera med din mentor hur du bäst talar med din chef om din framtid i företaget. Be din mentor komma med tips på ämnen som han/hon tycker att ni bör tala om.

Ge din mentor återkoppling. En mentor vill alltid veta hur hans/hennes adept agerade och vad som hände. En mentor har egen erfarenhet att utgå från och kan ibland säga att utifrån hans/hennes erfarenheter hade vederbörande gjort på ett visst sätt i en viss situation. Men kom ihåg att det aldrig går att skylla på sin mentor ifall man följer råden och det inte går bra. Som adept är du själv ansvarig för dina handlingar.

Din mentor ger råd utifrån hur väl du beskriver ditt läge och från sin egen erfarenhet. Om du har missuppfattat situationen, eller om din mentor inte har erfarenheter som stämmer överens med det du upplever, får du kanske ett bra råd i sig, även om det inte passar just då. Du har en spännande tid framför dig tillsammans med din mentor.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer