Digitalisering

Mobilen styr quadrokoptern

Annette Mossel med den autonoma quadrokoptern. Foto: TU Wien
Annette Mossel med den autonoma quadrokoptern. Foto: TU Wien

En mobiltelefon monterad på quadrokoptern gör den till en autonom flygare där kameran och en app sköter navigeringen.

Publicerad

En grupp studenter vid tekniska högskolan i Wien med Annette Mossel i spetsen bestämde sig för att studera hur en quadrokopter kan göras till en självständig flygare med hjälp av billiga komponenter som kan köpas över disk.

Dyrast av komponenterna blev mobiltelefonen. Den använder kameran som öga och fungerar som styrcentral med programmeringen för rumsigenkänning lagd i en app.En mikroprocessor svarar för motorstyrningen så att quadrokoptern flyger stabilt. Alla komponenter kostade under tio tusen kronor.

Farkosten ska klara sig själv inomhus, en utmaning eftersom aerodynamiken är annorlunda vid väggar och i hörn än mitt i rummet. Gps-navigering uteslöts, quadrokoptern måste lita till visuella data för navigeringen.

För att hjälpa quadrokoptern placerade studenterna en mängd koder på golvet, som fungerar som QR-koder. Vid överflygningen ser mobilenheten koderna, samlar information om dem och skapar sig snart en karta. Den kan sedan navigera över kända områden, och bit för bit utöka kunskapen om rummet.

- Målet är att quadrokoptern framöver ska kunna navigera utan att koderna ligger på golvet, säger Annette Mossel. Den måste lära sig att identifiera naturliga orienteringspunkter i ett rum med hjälp av data från kameran och sensorer som används i Kinect för att navigera.

Teamet tänker sig att självnavigerande quadrokoptrar kan bli nyttiga för brandförsvar där brandbekämparna kan få information om någon befinner sig i rökfyllda rum. De skulle också kunna fungera som flygande guider som leder besökare rätt i stora kontorsbyggnader.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/sRv9F5RyCZQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>