Microsoft: Windows 10 tar fart i vår

2015-08-26 10:00  

Det kommer att dröja ett tag innan de flesta av oss får se Microsofts senaste operativsystem på jobbet. It-jätten hoppas att uppdateringsprojekten kommer i gång i vår.

Sedan ett par veckor tillbaka kan de flesta hemanvändare av Windows uppgradera till senaste versionen av Microsofts operativsystem utan extra kostnad. Detsamma gäller på de flesta företag.

Men bland de större kunderna är det bara en enda, byggbolaget NCC, som hittills har gått ut officiellt och berättat att de planerar att utvärdera och satsa på Windows 10.

Klas Hammar som är affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft i Sverige tror att företagen ska vara redo att uppgradera sina pc någon gång under 2016.

– Vi har haft ett fenomenalt intresse. Men de flesta företag kommer att börja utvärdera Windows 10 först nu under hösten och jag hoppas att det tar riktig fart under våren, säger han.

Microsoft har goda förhoppningar om att Windows 10, till skillnad från de tidigare versionerna Windows 8 och Windows 8.1, kommer att vara intressant också för företagsmarknaden.

– Rent frankt har de flesta rullat ut Windows 7 men inte så många har valt att satsa på Windows 8, säger Klas Hammar.

Nu tror han att nya säkerhetsfunktioner i Windows 10 och nya sätt att hantera installationer för många användare är saker som kommer att locka företagen att uppgradera. Det är på de funktionerna som företag kan spara pengar, genom mindre behov av administration och genom att slippa köpa in säkerhetslösningar från andra leverantörer.

Microsoft ser också ett större intresse för 2 i 1- datorer, som är en kombination av dator och surfplatta. Klas Hammar anser att Windows 10 är bra för just den typen av datorer.

Han tror däremot inte att företagen kommer att rusa ut och köpa nya datorer i samband med en uppgradering.

– Även om intresset ökar så är företagen kostnadsmedvetna och ser över vad de anställda verkligen behöver, säger Klas Hammar.

Jan Franzén på konsulten Enfo, som är med och driver pilotprojektet på NCC, säger att den mobila biten och ett allt större intresse för att använda plattor i stället för traditionella pc är viktiga skäl när byggjätten nu planerar att gå över till Windows 10. Piloten som inleds nu i mitten av augusti omfattar cirka 200 personer spridda på NCC:s olika bolag.

– Syftet är att alla anställda ska gå över till Windows 10 och piloten behövs för att se hur väl verksamhetens krav uppfylls, säger han.

Bland annat måste NCC och Enfo se till att alla de applikationer som NCC:s anställda använder på Windows 7 också fungerar på Windows 10.

Enfo ser ett stort intresse av att uppgradera från företag och inte minst kommuner.

– Stora organisationer och kommuner som har många Ipad i sin organisation har fått en ökad kostnad för att hantera dem. Apple tittar bara designen och på själva enheten och inte på hur det ska fungera i ett företagsnätverk, säger Jan Franzén.

Han tror att Microsofts tankar om ett operativsystem både för plattor och pc kommer att kunna sänka kostnaderna för många

Jonas Ryberg

Mer om: Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer