Mekanisk växellåda säkrare i trafiken

2016-03-09 08:00  

Moderna växelspakar utan mekanisk återkoppling till föraren är en fara för trafiksäkerheten. Det anser forskare vid Luleå tekniska universitet.

Nya typer av system för att styra det automatiska växellådor i personbilar gör det svårare för föraren att lägga in rätt växel i pressade situationer. Det visar studier som forskare vid Luleå tekniska universitet gjort tillsammans med Volvo Cars och underleverantören Kongsberg Automotive.

– Om du sitter i en svår situation och till exempel behöver backa fort så får det inte ta lång tid att lägga i rätt växel, säger Camilla Grane, forskare inom teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet.

Moderna växellådor kan styras på elektromekanisk väg i stället för som tidigare mekaniskt. Det betyder att biltillverkarna helt plötsligt inte är bundna vid det gamla systemet med en växelspak. I nya bilmodeller kan växellådan i stället kontrolleras med hjälp av knappar och vred på instrumentbrädan eller kanske med små paddlar på ratten. De nya möjligheterna kan användas både för att skapa billigare konstruktioner och för att ge plats åt nya bekvämligheter i bilen.

– Det är också ett sätt för biltillverkarna att stärka sitt varumärke och visa att de hänger med i utvecklingen, säger Camilla Grane.

Hon menar att skillnaden mellan olika växlingsväljare är så stora att de kan påverka olycksrisken om föraren befinner sig i en kritisk situation. Ett exempel är omkörningar där det hänt att en förare stängt av bilen i stället för att byta till en lägre växel på grund av att växelspaken bytts mot knappar på instrumentbrädan.

Camilla Grane tycker att bilföretagen borde ta det försiktigt med allt för innovativa lösningar för att växla och ser inget egentligt behov hos konsumenterna.

– Det är frågan om man kan sälja en bil till för att man får plats med en extra kaffekopphållare, säger hon.

Försöken i hennes studie har gjorts både i riktiga bilar och i laboratoriemiljö för att det ska vara enklare att se vilka faktorer det är som påverkar hur enkelt det är att växla.

 

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer