Digitalisering

Mazur tar över svenska miljardsatsningen på ai

Sara Mazur. Foto: Jörgen Appelgren
Sara Mazur. Foto: Jörgen Appelgren

Sara Mazur har utsetts till ny ordförande för Wasp, Wallenbergs miljardsatsning på artificiell intelligens och autonoma system.

Publicerad

Sara Mazur, docent i plasmafysik, var tidigare forskningschef på telekombolaget Ericsson. Där lade hon bland annat grunden för Ericssons ambitiösa plan på att optimera sina nätverk med hjälp av ai.

– Vi står nu inför nästa industriella revolution och när man pratar med alla industrier så finns ett antal nyckeltekniker som alla kommer behöva. Det är mjukvara, kommunikationsteknik och ai. För att man ska hänga med och vara konkurrenskraftig i framtiden så måste man ta del av den här tekniken, säger Sara Mazur i en intervju med DI Digital.

Wasps plan är att finansiera upp till 60 nya forskargrupper och över 400 doktorander. På hemsidan skriver Wasp att programmet inkluderar ”artificiell intelligens, samarbetande fordon, robotar och avancerade programvaruintensiva system med intelligens nog att uppnå autonomi i interaktionen med människor”.

”Ska inte vara försiktig inom ai-forskning”

Ett tillskott på ytterligare 300 miljoner har öronmärkts för ökad kunskap kring den artificiella intelligensens etiska och sociala konsekvenser. Mazur varnar dock för att trycka för hårt på bromsdalen.

– Man ska inte vara försiktig inom ai-forskning. Det går inte att peka på tekniker som goda eller dåliga, det ligger i hur man använder tekniken. Vi ska inte trycka på bromsen när det gäller forskningen, det hade varit kontraproduktivt för det gör inte andra. Vi måste ligga långt fram så att vi har kompetens att förstå problematiken. Sedan måste man vara klok, vis och etisk i hur man tillämpar den. Men det är aldrig bra att bromsa teknikforskningen, framför allt eftersom länder som Kina och USA inte gör det. Risken är att de gör saker som vi inte förstår och det är inte bra, säger Mazur till DI Digital.