Populärteknik
Mänskliga möten
För sisådär 40 000 år sedan, vid en varm period under den senaste istiden, levde två människoarter parallellt i Europa. Hur det kanske gick till när de möttes kan man läsa i den finlandssvenske paleontologen Björn Kurténs spännande romaner.
I böckerna ”Den svarta tigern” (1978) och ”Mammutens rådare" (1984) skildras neandertalmänniskorna som ett fridsamt släkte som lever i matriarkat. De har anpassat sig till nordliga breddgrader och är ljusa i hyn. Nykomlingarna, cromagnonmänniskorna som nyligen utvandrat från Afrika, är däremot mörka. De är aggressiva, beger sig på rövarstråt efter kvinnor och de tar slavar. Mötet mellan de två människoarterna leder oundvikligen till en konflikt som slutar med neandertalarnas undergång. Saken är nämligen den, säger Kurtén, att avkomman efter en förening av de två människoarterna är steril.
Kurténs romaner översattes till en rad språk, och gav upphov till en ny litteraturgenre som han själv döpte till ”paleofiction”.
Riktigt populär blev genren i mitten av 1980-talet genom den amerikanska kamreren och bestsellerförfattarinnan Jean Auel. Hon gjorde knallsuccé världen över med sin romaserie ”Earth's children”, som sålts i mer än 34 miljoner exemplar. ”Grottbjörnens folk” hette den första av fem tegelstenar om den undersköna Ayla, som upplever allehanda spännande äventyr under istiden och rider omkring på ryggen av sitt tama grottlejon Baby.