Innovation

"Många forskare har saltat sina resultat"

Claes Hultling är luttrad. Som ryggmärgsskadad läkare har han upplevt haussen kring terapeutisk kloning. Att den visat sig vara en återvändsgränd förvånar honom inte.

Publicerad

- Problemet är att många forskare har saltat sina resultat för att få mer forskningsanslag, säger han. Det är alltid bra att kunna säga att forskningen har gjort ett genombrott.

Men det som enligt Claes Hultling beskrivits som "bot runt hörnet" har dröjt, och lär dröja länge till.

- Komplexiteten i processen att kunna reparera skador i ryggmärgen är så stor att det kommer att ta decennier.

Claes Hultling bröt nacken för snart 25 år sedan, när han dök på en sten som inte syntes från ytan. Året var 1984 och han arbetade som narkosläkare. Han blev förlamad från bröstet och nedåt.

I dag är Claes Hultling en prisad företagare, kokboksförfattare, rehabiliteringsläkare och vd för stiftelsen Spinalis, som är en forskningsstiftelse för ryggmärgsskadade.

- Det finns många grejor som låter väldigt bra och lovande. Terapeutisk kloning är ett exempel.

Att den vägen nu stängs hindrar inte att han tycker att den nya tekniken att använda genöverföring för att programmera om celler är spännande.

- Ips-tekniken verkar lite vassare. Men vi ryggmärgsskadade lever i en dyster verklighet med många vardagliga problem, som skulle behöva en lösning i väntan på eventuell bot.