Innovation

Lundarektors meriter granskas

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, praktiserar den kinesiska modellen att ta hem sina toppforskare.
Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, praktiserar den kinesiska modellen att ta hem sina toppforskare.

Lunds universitets rektor Per Eriksson har överdrivit sina meriter, skriver Sydsvenskan. Nu tillsätter universitetet en granskning av Per Erikssons befordran.

Publicerad

- Vi har idag ingen anledning att ifrågasätta förfarandet kring Per Erikssons befordran till professor. Men för Lunds universitet, personalen och inte minst för Per Eriksson själv är det viktigt att få till stånd en oberoende granskning, säger Eva Åkesson som är prorektor vid Lunds universitet i ett uttalande.

Bakgrunden är att tidningen Sydsvenskan i en serie artiklar granskat hur det gick till när Per Eriksson, som då var generaldirektör för statliga Vinnova, utsågs till professor i signalbehandling år 2007. Två år senare tillträdde han som rektor vid universitetet.

Sydsvenskan ifrågasätter att Per Eriksson hade tre patent samt att han varit huvudhandledare för två doktorsavhandlingar och biträdande handledare för fem forskarstuderande.

Per Eriksson bemöter kritiken i ett öppet brev till styrelsen för Lunds universitet.

Där framgår bland annat att hans uppfattning är att han varit den ledande handledaren, även om han formellt inte var huvudhandledare. När det gäller patenten medger Per Eriksson en felaktighet i CV:t. Ett av patenten hade aldrig blivit godkänt, något han ska ha fått felaktiga uppgifter om.

Efter anklagelserna har Lunds universitets styrelse beslutat att göra en oberoende granskning av Per Erikssons befordran till professor. Granskningen görs av advokat Anders Stening, som på 1980-talet var rektor för högskolan i Örebro. Den 17 december ska han presentera resultatet av granskningen för styrelsen.

Per Eriksson var rektor för Blekinge Tekniska Högskola 1989 till 2000. Därefter var han generaldirektör för Vinnova mellan 2001 och 2009.