Innovation
Lars Leijonborg i dag:
Alla svenskar får komma med förslag!
Hur ska Sverige navigera rätt i en stormig värld? Det statliga Globaliseringsrådet kom i dag med en rad förslag samtidigt som rådets ordförande Lars Leijonborg bjuder in alla svenskar att bidra med nya idéer.

- Alla rådets ledamöter är beredda att ställa upp på fortsatta diskussioner och vi bjuder in alla svenska att på rådets hemsida komma med förslag på hur Sverige gå vinnande ur krisen, sade Lars Leijonborg när han presenterade Globaliseringsrådets slutrapport idirektsändning över webbenstrax före lunch på måndagen.
Globaliseringrådet är den största enskilda utredning som Sverige skådat. Det bildades i december 2006 och har under dessa 2,5 år levererat 35 underhandsrapporter och hållit ett 50-tal seminarier och debatter.
Det har ett kansli på sju högt kvalificerade personer och består av 22 ledamöter – enbart toppnamn från olika samhällsgrenar – varav fem statsråd med utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg som ordförande.
Uppdraget är att utforma en strategi som leder till att Sverige kan utnyttja de stora välfärdsvinster som den pågående globaliseringen innebär.
Asiens århundrade
Slutrapporten, som publiceras i dag, har följaktligen titeln”Bortom krisen”.
- Om vi gör rätt vägval nu kan Sverige gå stärkt ur krisen, sade Lars Leijonborg.
Omställningen kommer att bli dramatisk menar han.
- Det här är Asiens århundrade. Det är inte längre USA och Europa som formar världen. Makten förskjuts obönhörligt österut, sade han vid presentationen.
Flera varningssignaler
För Sveriges del finns det flera varningssignaler som vi måste ta tag i, menar Leijonborg.
1. Vi är inte den kunskapsnation som vi tror att vi är. Kunskapsinnehållet i den svenska exporten har sjunkit, forskningskvaliteten på universiteten har gått ned och skolresultaten är otillräckliga.
2. Den demografiska utmaningen med en stor ålderspuckel nära pensionen är fortfarande olöst.
3. Den privata tjänstsektorn är för liten. Den är mindre än i jämförbara länder.
4. Antalet medelstora företag bakom de storföretag som vi är så beroende av är alldeles för litet.