Digitalisering

Kina pressar Sharp på bästa tekniken

Om japanska Sharp ska få bygga en fabrik för lcd-skärmar i Kina måste det bli en för den senaste tekniken, annars får det vara.

Publicerad

Sharp har ansökt om att få uppföra en fabrik för tillverkning av 8e generationens lcd-paneler tillsammans med en lokal elektroniktillverkare i kinesiska Nanjing.

Liknande tillstånd har den kinesiska regeringen gett till koreanska LG och Samsung.

Men Sharp har inte fått något tillstånd. I stället kräver kineserna att den japanska tillverkaren ska producera skärmar av den 10e generationen tillsammans med det kinesiska bolaget i Nanjing, skriver tidningen Yomiuri Shimbun.

Med 10e generationens teknik får man en lcd-panel som mäter 2,88 x 3,13 meter, ur vilken man kan skära ut åtta stycken 60-tums skärmar. Med 8e generationens teknik blir panelerna så stora att man kan skära ut åtta stycken 46-tums skärmar.

En högt uppsatt chef vid Sharp säger till tidningen ingenting är bestämt när det gäller att bygga fabriken i Kina, därför vill inte Sharp ge besked om vilken teknikgeneration man i så fall tänker använda i Nanjing.

Kina kräver allt oftare att utländska bolag som vill lägga tillverkning i landet i så fall ska producera produkter som använder de senaste tekniska lösningarna för att kinesisk industri ska få möjlighet att ta del kunskaperna.