Samhälle

Kina kan ha fått tillgång till svensk militärteknik

Via det svenska drönarföretaget Cybaero kan kinesisk militär ha kommit åt svensk spetsteknologi, avslöjar Svenska Dagbladet på skärtorsdagen.

Publicerad

Linköpingsföretaget Cybaero som tillverkar små, obemannade helikoptrar har haft det tufft på sistone. Tidigare i mars avslöjade Svenska Dagbladet att företaget hade hemlighållit brister i ett militärt drönarsystem som testades hos Försvarsmakten. Företaget har även hotats av konkurs och vd:n har avgått.

På onsdagen stod det dock klart att en anonym finansiär går in med 50 miljoner kronor i Cybaero. Bara en dag senare gör Svenska Dagbladet ett nytt avslöjande: Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnar för att den kinesiska militären kan ha kommit över svensk spetsteknologi via Cybaero.

Svenska Dagbladet berättar att Säkerhetspolisen tidigare har varnat för att den kinesiska försvarsindustrin har försökt komma över svensk spetsteknologi via svenska, civila företag, något som enligt tidningen inte ska kunna ske med tanke på bestämmelserna i EU:s vapenembargo.

Cybaero ska ha velat exportera sina drönare till bolag med koppling till den kinesiska försvarsindustrin, men fått nej på grund av nationella utrikes- och säkerhetspolitiska aspekter och risk för att deras produkter kan hamna hos någon annan.

Godkände försäljning till det kinesiska bolaget

Inspektionen för strategiska produkter godkände till sist en försäljning av tre av Cybaeros drönarsystem värda cirka 50 miljoner kronor via det kinesiska bolaget Jolly Hong Kong Limited med den kinesiska tullen som slutkund. Cybaeros affärer oroar FOI:s experter.

– Partiet i Kina styr, det finns inget som hindrar partiet och de statsstrukturer som flyter ihop att föra över teknik och kunskap från ett ställe till ett annat. Teknologi förs över till den användare man anser behöver den, vilket inkluderar militären, säger John Rydqvist, forskningsledare inom säkerhetspolitik med inriktning Asien, till Svenska Dagbladet.

Tidningen rapporterar även att Cybaeros Apid 60 ska ha visats på en utställning i Kina 2015 med den kinesiska kustbevakningens logotyp.

Inspektionen för strategiska produkter har inte velat kommentera ärendet. Var de tre drönarsystemet finns i dag är inte känt.