Startup

Jönköpingsbolaget Coloreel är svenska mästare i innovation

Coloreels unika teknik löser ett besvärligt problem för brodyrindustrin. Som Skapa-vinnare kan Jönköpingsbolaget nu även tituleras ”svenska mästare i innovationer”.

Publicerad

56 brodyrhuvuden – och upp till 16 rullar för tråd med olika färger. Och att byta trådrullar mellan olika beställningar är en manuell och mödosam process. Metoderna som används i dag för industriell brodering är både komplicerade och ineffektiva.

Nu kan en ny uppfinning från Jönköping förändra hur hela den globala textilbranschen jobbar med infärgning av brodyrtråd.

Bolaget Coloreel har byggt en maskin, Coloreelenheten, där färgningen sker samtidigt som tråden används i tillverkningsprocessen. Enheten kan kopplas på befintliga brodyrmaskiner och har vissa likheter med en bläckstråleskrivare. En vit bastråd löper genom enheten där den färgas och fixeras precis innan den broderas i industrimaskinen.

Nu har Coloreel fått årets stora Skapa-pris för sin uppfinning. Utmärkelsen delas årligen ut för att lyfta fram och stötta Sveriges bästa innovatörer och uppfinnare.

”Denna teknik bidrar inte bara till ökad effektivitet i hantering utan på ett innovativt sätt även till den svenska textilbranschens effektivitet, utveckling och tillväxt”, går det att läsa i juryns motivering.

- Det känns helt fantastiskt att få ta emot ett såhär stort innovationspris även här hemma i Sverige, och extra roligt att Jönköpings län är Sveriges mest innovativa län och att Sverige ligger på andra plats på världsrankningen i Bloombergs innovationsindex, säger Coloreelgrundaren Joakim Staberg till Ny Teknik.

Förutom äran får ni en prissumma på 500 000 kronor. Vad ska ni använda pengarna till?

- Pengarna kommer väl till pass i arbetet med industralisering, där vi tar fram en kvalitetssäkrad och effektiv produktionslina. De kommer också att användas till försäljning av maskinen.

När släpps er maskin på marknaden?

- Vi lanserade vår första produkt, som också är världens första maskin för digital trådinfärgning, på mässan Avantex Paris den 17 september. Vi har redan börjat sälja produkten, och de första kunderna kommer att få sina maskiner levererade under kvartal ett nästa år, säger Joakim Staberg.

Rättelse 2018-12-10: I en tidigare version av texten hade Coloreels apparat fått fel namn. Rätt är Coloreelenheten.

Det här är Skapa-priset

Skapa-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter och tjänster till kommersiella produkter.

Vinnarna av det stora Skapa-priset har tagits fram bland länsvinnarna från lokala Skapa-prisutdelningar i varje län i Sverige.

Under årets prisutdelning delades även två hederutnämningar med 25 000 kronor var ut till:

* Torbjörn Lindwall, Norrbottens län, för hans GemPen som ger möjlighet att identifiera och bedöma äktheten hos ädelstenar direkt på plats.

* Per Edvall, Jämtlands län, för hans svängbara redskapsfäste för hjul- och grävlastare.