Innovatörerna känner sig bortglömda

2015-04-07 06:00  

Av Sveriges 100 främsta innovationer genom tiderna, har 33 kommit från enskilda uppfinnare. Ändå går 99 procent av statens innovationsstöd till andra, enligt reforminstitutet. Det upprör uppfinnarna.

En av orsakerna till att Stockholms Innovatörskrets drar i gång sitt nya projekt, är att uppfinnarna ”mer och mer åkt ut från arenan ända sedan 70-talet”, enligt Örjan Strandberg.

Av 26 miljarder i årliga innovationsstöd, går 16 miljarder till den akademiska världen och 9,8 miljarder till de forskningsfinansierande institutionerna (Vinnova, Vetenskapsrådet med flera). Bara omkring 160 miljoner – eller 6 promille – går direkt till innovatörerna.

– Vi har absolut inga ambitioner att vingklippa forskningen, men man får komma ihåg att en uppfinnare och en forskare har radikalt olika uppdrag, säger Örjan Strandberg.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt