Startup
Innovationerna som är Sveriges framtid
Unga och lovande. Här är 33 företag som kommer att låta tala om sig. För nionde året i rad har Ny Teknik och Affärsvärlden utsett Sveriges mest lovande unga teknikbolag.
Även i år har förslagen strömmat in till vår årliga 33-lista över landets mest lovande och innovativa teknikbolag.
Nu är den tuffa sållningen gjord och på årets lista är hela 24 bolag nykomlingar. Och de är inte rädda för att vara med och slåss inom heta teknikområden.
Hemlighetsfulla Anima, som startats av ett gäng avhoppare från Sony i Lund, vill till exempel ta upp konkurrensen med it-jättarna med en smartklocka som ser ut som ett traditionellt armbandsur.
Visiba Group vill digitalisera vården med sin it-plattform för virtuella vårdcentraler.
Yanzi Networks vill bli globalt ledande inom sakernas internet. Först ut är smarta fastigheter. Det kräver två saker som går igen hos många av företagen på årets 33-lista: sensorer och algoritmer.
I Yanzis fall samlar tusentals sensorer in all möjlig data om fastigheten. Det leder bland annat till minskade städkostnader eftersom städronderna kan anpassas till hur lokalerna utnyttjats.
Kriterierna för att få vara med på listan är att företagen är unga – max sju år – och bygger på en innovation med internationell potential som kan förändra spelreglerna i branschen.
Ett företag som verkligen stämmer in på den beskrivningen är Airwatergreen. De två grundarna har kämpat länge för att slå sig in på ett område som inte direkt är känt för sin höga innovationstakt, nämligen avfuktare. Nu har försäljningen lossnat ordentligt för den patenterade och energisnåla tekniken. Ett exempel som också visar att Startup-Sverige är långt ifrån bara appar, spel och nättjänster.
Två områden där Sverige tidigare haft svårt att få fram nya snabbväxare är energi och medicinteknik. Jämfört med it är det branscher med längre utvecklingstider och där det varit svårare för nya företag att hitta riskvilligt kapital.
Men det finns undantag. Againity i Norrköping, som leds av serieentreprenören David Frykerås, har redan säkrat sitt första stora kontrakt på en utrustning som förvandlar spillvärme till el och varmvatten.
Amra, som med sina fettanalyser är ett viktigt verktyg mot fetma, fick nyligen ett stort genombrott genom ett samarbete med GE Health Care.
Nästa år firar 33-listan tioårsjubileum. Vi lovar redan nu att det kommer att bli något extra.
Saknar du något företag på listan? Mejla: marie.alpman@nyteknik.se