Digitalisering

Inget riskkapital trots avtal med biobanken

Fem frågor till Monica Holmberg, vice vd och forskningschef på bioteknikföretaget Uman Genomics i Umeå. Alla anställda har just varslats om uppsägning på grund av brist på riskkapital.

Publicerad
Är detta slutet för Uman Genomics?
- Nej, det hoppas jag verkligen inte! Men finansieringen tog längre tid än vi hade trott. Vi varslar nu men vi hoppas att aldrig behöva verkställa några uppsägningar.

Ert nya avtal med Västerbottens landsting och Umeå universitet om tillgången till blodproverna i universitetets biobank skulle ju göra det lättare att få in riskkapital. Har det misslyckats?
- Det skulle jag inte vilja säga. Finansieringen tar lång tid och marknadsläget idag gör det ännu svårare. Men det största problemet har varit de många överklagandena av avtalet till länsrätten.

Går det verkligen att göra affärer på biobanker?
- Det är absolut en möjlighet fortfarande. Vi förhandlar med kunder som är positiva. Men vi har legat ganska lågt med marknadsföringen fram till i höstas.

Hur mycket har den hårda kritiken mot det nya avtalet betytt för dagens läge?
- Det är klart att den negativa bevakningen i pressen inte har hjälpt upp situationen. Och investerare är känsliga för alla stämningar. Men vi har inte känt av något minskat förtroende från befolkningen i Västerbotten.

Som vice vd varslar du dina anställda om uppsägning. Samtidigt är du själv varslad. Hur känns det?
- Det är lite jobbigt. Det är värre att varsla de andra än att bli varslad själv. Jag är ju forskare i botten och har fortfarande en del projekt på gång, även om jag inte längre har någon tjänst på universitetet.