Digitalisering

Ingen dator lagades - trots enkla fel

Sveriges Konsumenter kräver att hemelektronikbranschen underlättar för konsumenterna att reparera sina datorer. Foto: Colourbox
Sveriges Konsumenter kräver att hemelektronikbranschen underlättar för konsumenterna att reparera sina datorer. Foto: Colourbox
Örjan Brinkman
Örjan Brinkman

Fem datorer med preparerade, enkla fel lämnades in till fem butiker, men ingen lyckades åtgärda felen. Det blev resultatet av en granskning i tidningen Råd & Rön. Nu kräver Sveriges Konsumenter att hemelektronikbranschen underlättar för konsumenterna att reparera sina datorer.

Publicerad

(Uppdaterad:) Fem likadana bärbara datorer med enkla fel lämnades in till fem olika butiker, men ingen av butikerna klarade av att åtgärda felen. Tre av butikerna skickade datorn till samma verkstad i Växjö, som gav tre olika besked om felet och gav kostnadsförslag som låg mellan 2 117 och 11 336 kronor.

Felen som datorerna hade försetts med var att hårddiskarnas partitionstabell hade ändrats, vilket gör att Windows inte kan starta, samt att en lucka på baksidan hade skruvats upp och minnesmodulerna hade lossats.

När datorerna kom tillbaka från butikerna kunde tidningen själv åtgärda felen på fem minuter per dator, med hjälp av en skruvmejsel och ett gratis diagnosprogram som hade hämtats från nätet.

- Hemelektronikbranschen hårdsäljer nya prylar enbart på pris och prestanda genom sina ständigt pågående reklamkampanjer. Det är inte att ta ansvar för en hållbar utveckling att både göra det och att missköta reparationerna såsom Råd & Röns undersökning visar, säger Örjan Brinkman, styrelseordförande på Sveriges Konsumenter, i ett pressmeddelande.

Han anser att hemelektronikbranschen försöker få konsumenterna att ständigt köpa nytt, samt att dagens slit- och slängmentalitet innebär ett stort resursslöseri.

Nu kräver Sveriges Konsumenter att hemelektronikbranschen gör det enklare för konsumenter att få datorn reparerad till en rimlig kostnad, samt att branschen underlättar för konsumenterna att välja dator utifrån miljöperspektiv och ett socialt rättviseperspektiv i butiken.

- Den konsument som vill använda sin dator men ändå tänka på miljö och social rättvisa har det tufft. Var finns alternativen i butiken, undrar Örjan Brinkman.

Sveriges Konsumenter är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation som verkar för ökad konsumentmakt. Organisationen ger ut tidningen Råd & Rön.